8. september 2024

Fotocollage: Rolf Larsen.

En helt ny optælling af antallet af beskyttelsespladser viser, at der langt fra er nok til alle borgere i Holbæk Kommune, hvis det skulle blive nødvendigt at søge dækning, f.eks. i tilfælde af krig.

Opgørelsen, der er foretaget af Beredskabsstyrelsen, viser, at der er i alt 23.690 sikringspladser til kommunens 74.191 borgere. Det betyder, at der blot er plads til 31,9% af befolkningen – eller omtrent hver tredje.

Af de 23.690 pladser er 23.090 såkaldte “sikringspladser”. 600 er pladser i offentlige beskyttelsesrum og 600 er pladser i “supplerende rum til beskyttelse”.

Ifølge Beredskabsstyrelsen dækker betegnelserne beskyttelsesrum og sikringsrum over alle typer af forstærkede rum, hvis formål er at beskytte befolkningen mod luftangreb. Rummene er konstrueret så robust, at de er egnede til beskyttelsesformål, men de er ikke klargjorte og kan derfor ikke umiddelbart tages i brug i tilfælde af uvarslede hændelser. Skulle situationen tilsige det, kan forsvarsministeren i henhold til lov om beskyttelsesrum anmode kommuner om at klargøre offentlige beskyttelsesrum, og ministeren kan udstede regler om klargøring af sikringsrum inden for et vist tidsrum.

I fredstid kan beskyttelsesrum benyttes til andre formål. Benyttelsen må dog ikke forringe rummenes brugbarhed som beskyttelsesrum.

I månederne efter Ruslands fuldskala indvasion af Ukraine i 2022 lavede myndighederne en lignende optælling af beskyttelsespladser. Som vi skrev dengang, var der ifølge den optælling også kun plads til ca. hver tredje af kommunens borgere.

Leave a Reply