Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:
Er de liberale partier nu pludselig blevet socialister?
Det velfærdssamfund, hvor fælleskabet og solidariteten har været det bærende princip, har aldrig før haft en høj stjerne hos de liberale partier. Staten og den offentlige sektor har oftest været beskrevet og opfattet som en tyngende møllesten om halsen på det produktive og dynamiske private erhvervsliv. Staten og kommunen er gentagende gange blevet beskyldt for “verdens højeste skattetryk” – og der har ikke manglet valgløfter og budgetønsker om at sænke skatten.
Krav om nedskæringer i velfærden og færre ”byrder” til erhvervslivet, bliver krydret med krav om lavere ydelser til mennesker ramt af ledighed og sygdom, eller nye privatiseringer og udliciteringer, der kan begrænse og markedsgøre den offentlige sektor.
Men så kom Corona …
Nu er modviljen mod fællesskabets institutioner pludselig pist væk. Erhvervslivets organisationer flokkes i disse dage om finansministeren og erhvervsministeren med lange ønskesedler om statsstøtte og hjælp fra fællesskabet. Brian Mikkelsen, roser salvelsesfuldt regeringen for at komme erhvervslivet til undsætning med milliardpakker fra den fælleskasse, som han har brugt det meste af sit politiske liv på at underminere skattegrundlaget for.
Og fællesskabet står parat. Likviditetspakke til bankerne, statsgarantier for lån og direkte økonomisk støtte for milliarder. Og vi har nok kun set begyndelsen.
Enhedslisten syntes det er både ansvarligt og klogt, at flertallet i Folketinget gør alt hvad de kan for at holde virksomhederne kørende og afbøde krisens værste konsekvenser for økonomien og beskæftigelsen. Men begivenhederne viser os endnu engang at forestillingen om vores fællesskab som en klods om benet på økonomien er så langt fra virkeligheden som det kan komme. Det har den altid været.
Virksomhederne nyder hver eneste dag godt at fællesskabets investeringer i uddannelse, sundhed, forskning og sociale tryghed. – og når det virkelig brænder på, så er det det solidariske fællesskab som kan redde os – også de liberale.
Med venlig hilsen
Karen Thestrup Clausen (Ø)
Medlem af Kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune for Enhedslisten
Formand for Børn & Unge udvalget
Næstformand for Klima og Miljøudvalget
Det “bærende princip” for velfærdsstaten er et konkurrencedygtigt erhvervsliv. Karen Thestrup Clausen ser på Cuba, Venezuela og det gamle DDR som modeller for sit idealsamfund. Det er i øvrigt efter statslige direktiver at “erhvervslivet” har måtte lukke ned. De globale tal viser at dødsraten for Coronavirus er ca. 1 % – ikke mere end en almindelig influenza. Regeringen har valgt at lukke erhvervslivet ned mens de statsansatte er på fuld løn. De nyeste tal viser at dødeligheden for corona er på højde med alm Influenza, så det er et yderst tvivlsomt grundlag for hele panikken, men Kommunister verden over kan ikke få armene ned i begejstring over Statens magt. Skatteyderne (de der arbejder) og de næste generationer kommer til at betale for den nye statsgæld i forbindelse med krisen.