22. november 2024

Foto: Michael Johannessen.

Ifølge Jan Agerbo Jensen er kunstgræsset i Sportsbyen ikke til at spille på. Foto: Michael Johannessen.

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev.

Sportsbyen ikke klar til fodbold

Nu hvor den nye stadionbane i Sportsbyen skal tages i brug, vil jeg som forælder til spillere, som træner og som leder i HBI personligt fortælle avisens læsere og dermed kommunens borgere lidt om, hvordan det ser ud for fodbolden i Sportsbyen, som vores by har lagt så mange kræfter i, og som der er stillet så umådelig store forventninger til.

Foto: Rolf Larsen.
Den nye opvisningsbane er ujævn. Foto: Rolf Larsen.

Først et par ord om stadionbanen – opvisningsbanen – hvor Holbæks 2. divisionshold skal spille sine hjemmekampe. Det første man ser er, at græsdækket er ujævnt, flere steder er der slet ikke noget. Hvordan kan det gå til? Kommer det overhovedet ikke Sportsbyen ved, hvordan stadionbanen ser ud? En af grundene til, at banen ser så ussel ud er, at den ikke er blevet vandet. Hvis ikke vi fra HBI med en hær af frivillige havde taget sagen i egen hånd for en uges tid siden, ville intet være sket. Vandingen har i øvrigt været mere besværlig end forudset. Det har nemlig til alles overraskelse vist sig, at der ved byggeriet af den flere hundrede millioner Sportsby ikke har kunnet findes penge til noget så simpelt som en vandhane, hvorfra der kan tappes vand. Man tror det ikke, men den er god nok! Vi har hentet vand fra søen for at vande stadionbanen og har til det formål lånt slanger og pumper fra Holbæk Kommune. Stor tak til Holbæk Kommune for generøs bistand. Men hvad i alverden tænker Sportsbyen på?

De manglende vandhaner i nærheden af stadionbanen er ét problem, men desværre ikke det eneste. En graverende og for os at se helt uforståelig konstruktionsfejl er, at hegnet om banen står for tæt på, og at banen derfor ikke opfylder standardkravene for, hvordan en fodboldbane i dag skal se ud. HBI har naturligvis for længst gjort entreprenøren opmærksom på denne besynderlige fejl, som – hvis den ikke bliver rettet – vil betyde, at stadionbanen ikke kan bruges til divisionskampe – først da dette bliver bragt i lokal aviserne – Tv Øst og i Danmarks radio begynder Sportsbyen at vågne.

Kunstgræsbanerne er ubrugelige, mener læserbrevskribenten. Foto: Michael Johannessen.

Vender vi os fra stadionbanen mod Sportsbyens andre fodboldanlæg, ser det om muligt endnu værre ud. Der er bygget to kunstgræsbaner, som desværre begge er ubrugelige, fordi de er ujævne og fyldt med huller. Begge baner skal formentlig lægges om fra grunden for at blive brugbare. Når det kommer til græsbanerne, ser det ikke bedre ud, snarere tværtimod. De lider alle af de samme skavanker som stadionbanen – bare meget værre. Der er huller og der mangler græs så mange steder, at det mest naturlige formentlig også her vil være at begynde forfra.

Endelig er der omklædnings- og toiletfaciliteterne. Der er alt for få omklædningsrum i Sportsbyen, og dem, der er, kan ikke bookes. Det vil sige, at vi i klubben hverken til kampe eller til den daglige træning kan sikre os, at der er de omklædningsrum, vi har brug for. Nogle omklædningsrum er endda så små, at der er ikke plads til bare et enkelt hold.

Containerne er lang fra den luksus som ellers findes i Sportsbyen, mener læserbrevskribenten. Foto: Michael Johannessen.
Værst er det ved de baner, som ligger ude i terrænet og hvoraf tre (banerne 4, 5 og 6) ligger mere end 800 meter fra den store hovedbygning. Der er, som en primitiv nødløsning, der står i mærkelig modsætning til den luksus, man ellers finder i Sportsbyen, opstillet en 20-fods container ved hver af de seks baner. Men dels er disse containerne små og usle, dels er de ikke indrettet med rum eller hylder, ligesom de er uisolerede og uden strøm. Med de nuværende temperaturer smelter boldene inde i containerne og til vinter bliver de stenhårde. Det kan ingen være tjent med, rent bortset fra, at det vil koste HBI snesevis-, idet lange løb hundredvis af bolde.

Toiletter mangler fuldstændig ude i terrænet. Hvad skal spillere, ledere og tilskuere gøre, specielt ved de fjernest liggende baner, hvor der er så langt hen til Sportsbyens fortræffelige og smukt indrettede toiletter, at det ikke kan klares i en pause? Forestiller man sig, at folk skal forrette deres nødtørft rundt om i terrænet? Det vil uundgåeligt komme til at ske. Hvordan tror man der vil se ud på terrænet, når der er gået et par år? Og hvad vil de folk, der bor i Æblegården, Syrengården og Lindegården mon sige, når folk trækker over mod dem, løsner bukserne og sætter sig på hug? Det tror jeg, de snart bliver trætte af.

Der er ikke hegn rundt om banerne, så bolden ender i søen. Foto: Michael Johannessen.

Hegnsproblemet, som ved opvisningsbanen består i at hegnet er bygget for tæt på banen, genfinder vi ved træningsbanerne, men i en anden skikkelse. Her er problemet nemlig, at der slet ikke er nogen hegn! Boldene vil ustandselig ryge udenfor, og der skal bruges masser af tid på at lede efter dem, for ikke at nævne de bolde, der ryger i søen og de, der bliver væk i områdets beplantning og som bliver umulige at finde.

Jeg vil meget gerne drøfte, hvad der kan gøres for at forbedre forholdene i Sportsbyen, som jeg på afgørende punkter finder dybt, næsten sårende utilfredsstillende. Som det ser ud nu, er Sportsbyen simpelthen ikke klar til fodbold!

JAN AGERBO JENSEN
Havegang 16, 1. Tv
4300 Holbæk
Frivillig træner og leder i HBI

En fotograf fra Holbaekonline.dk har været rundt i anlægget ved Sportsbyen samme med Jan Agerbo Jensen, for at dokumentere hans klagepunkter. Billederne kan ses herunder:

This slideshow requires JavaScript.