Lektor i socialret ved Aalborg Universitet, Trine Schultz, mener der er blevet gået flere alvorlige fejl fra kommunens side i forbindelse med pigen fra Kundby, der endte med at blive dømt for forsøg på terrorisme. Det skriver dr.dk.
Trine Schultz har gennemgået den omfattende socialsag, som DR har gravet frem i forbindelse med dokumentaren “Kundby-pigen”, der lægges på dr.dk mandag morgen og sendes på DR2 mandag aften.
I januar 2016 bliver Natascha anholdt på mistanke om bombeplaner mod mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København i januar 2016. Men allerede i 2014 har hun problemer. Hun mistrives hjemme og skærer i sig selv og derfor kontakter hun Børns Vilkår for at få hjælp. Det resulterer i, at Natascha anbringes i en plejefamilie.
Men så begynder fejlene, ifølge Trine Schultz.
Holbæk Kommune sender Natascha hjem fra plejefamilie uden først at have undersøgt, om hendes mor kan tage sig af hende, hvilket kommunen har fået kritik for af Den Sociale Ankestyrelse. Kommunen afslutter, ifølge DR, også hjælpen i hjemmet, to uger efter hun bliver hjemgivet.
En anden fejl er, at kommunen ikke har kontakt med Natascha eller moren i omkring et halvt år i perioden marts 2015 og september 2015, på trods af en underretning fra Odsherred Kommune, hvor familien kortvarigt bor.
Det er i løbet af den periode, at Natascha finder interesse for Islam og radikaliseringen begynder.
Kommunen modtager flere advarsler om Nataschas radikalisering. Bl.a. advarer hendes tidligere lærer Christian Koed kommunen om, at Natascha ville være martyr og Nataschas sagsbehandler noterer at Natascha er “klar til at blive selvmordsbomber”.
– Med de oplysninger, der kommer i slutningen af november (2015, red.), og med morens udtalelser om, at hun ikke er i stand til at afhjælpe problemerne i hjemmet, bør kommunen selvfølgelig handle, siger Trine Schultz, som mener at en anbringelse uden for hjemmet, nok havde forhindret at hun blev anholdt, og havde sørget for, at hun fik professionel hjælp.
Kommunen erkender delvist fejl
Koncernchef for Læring og Udvikling i Holbæk Kommune, Julie Becher, erkender i DR-dokumentaren “Kundby-pigen” flere punkter, hvor kommunen burde have hjulpet bedre.
For eksempel burde de have hjulpet familien i de seks måneder i 2015, hvor familien ikke får besøg.
Men hun mener ikke, at kommunen overordnet har handlet forkert mellem november 2015 og januar 2016, hvor Natascha bliver anholdt.
Kommunen holder møder med Natascha, politiet og Politiets Efterretningstjeneste og overvejede løbende, hvad de kan gøre, fortæller hun. Fem dage før anholdelsen beslutter kommunen, at hun skal anbringes igen, men det når ikke at ske, før politiet stormer huset i Kundby og anholder Natascha.
I dømt 8 års fængsel
I maj 2017 blev der afsagt dom i sagen mod Natascha ved Byretten i Holbæk. Her blev hun i dømt 6 års fængsel for forsøg på terrorisme og legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter efter hun under sin frihedsberøvelse i forbindelse med sagen udøvede vold mod en pædagog ved at stikke ham i maven med et stykke fra et knust spejl.
Dommen blev efterfølgende anket til landsretten og i november samme år, ændrede Østre Landsret fængselsstraffen til 8 år.
Tema: Læs alt om Kundby-sagen