23. november 2024

Arkivfoto: <a href="https://pixabay.com/users/MabelAmber/">MabelAmber</a> / Pixabay

Arkivfoto: MabelAmber / Pixabay
21 millioner kroner – så meget har Nordea-fonden valgt at give til et projekt, der skal sende cyklister ud på en 250 km lang cykelrute gennem det nordvestsjællandske istidslandskab.

Istidsruten bliver en tur gennem den helt tidlige danmarkshistorie, hvor de store ismasser dannede det smukke landskab, der har haft afgørende betydning for vores senere bosætning og udvikling. På ruten kan store og små cyklister nyde friluftslivet og prøve kræfter med både morænebakker, smeltevandssletter, tunneldale og andre af de landsskabsformationer, som istiden har efterladt sig.

– Det særlige ved det her område er, at man på en uges cykelferie kan nå at opleve alle de forskellige istidsformationer, som vi har i Danmark. Man kan altså se og mærke naturhistorien på egen krop, og det giver ikke bare nogle unikke oplevelser, men også en forståelse for, hvordan vores nuværende landskab er dannet, forklarer projektleder Anders Lauritsen fra Holbæk Kommune.

Mange oplevelser
Istidsruten kommer til at gå langs eksisterende veje og stier og vil blive markeret med ruteskilte undervejs, som man kender det fra for eksempel Margueritruten. Følger man Istidsruten kommer man ikke blot gennem unikke landskaber, man kan også blive klogere på blandt andet kulturhistorie, geologi og astronomi. Ruten vil nemlig gå forbi seks oplevelsesattraktioner og en række mindre oplevelsespunkter, hvor lokale ildsjæle vil fortælle og forklare om netop deres lokalområde.

Istidsruten kommer vidt omkring.

– Istidsruten vil inspirere rigtig mange borgere til flere gode, fælles oplevelser i den særlige sjællandske natur, mener Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden.

– Takket været det stærke lokale engagement og samarbejde på tværs af kommuner og attraktioner går 250 kilometer kulturhistorie, natur og friluftsliv nu op i en højere enhed til gavn og glæde for områdets beboere, turister og erhverv, siger Nordea-fondens direktør.

Ikke kun ildsjæle og lokalsamfund skal formidle – der lægges også vægt på virtuel formidling i projektet.

Shelters og pakkerejser
Langs ruten er der shelters, campingpladser og andre muligheder for overnatning
Det bliver muligt at købe ”pakke-rejser” med for eksempel leje af cykel, bagagetransport, overnatning og rundvisninger .

Viceborgmester glæder sig over cykelrute
Istidsruten er et samarbejde mellem Odsherred, Kalundborg, Holbæk, Lejre og Sorø kommuner samt Naturpark Åmosen, Brorfelde Observatorium, Sagnlandet Lejre, Nationalpark Skjoldungernes Land, Geopark Odsherred og Museum Vestsjælland.

I Holbæk Kommune glæder viceborgmester og formand for Udvalget for Klima og Miljø John Harpøth sig over, at cykelruten nu kan blive til virkelighed:

– Jeg ser en kæmpe styrke i, at forskellige oplevelser på Sjælland bliver bundet bedre sammen, og at det sker med netop en cykelrute.

– Både borgere og turister udefra kan nemt hoppe på en cykel og tage en kortere eller længere tur, så Istidsruten bliver en attraktion, man kan vende tilbage til mange gange – og det bliver til stor gavn for alle lokalområder og det lokale erhvervsliv langs ruten, siger John Harpøth.

Cykelruten forventes at være klar i 2020.