19. september 2024

Der var just ikke trængsel i valglokalet på Orø ved ti-tiden. Foto: Jesper von Staffeldt.

Der var just ikke trængsel i valglokalet på Orø ved ti-tiden. Foto: Jesper von Staffeldt.
Der var just ikke trængsel i valglokalet på Orø ved ti-tiden. Valgdeltagelsen var kl. 10.30 på 16,78% Foto: Jesper von Staffeldt.

I dag er der folkeafstemning “om omdannelse af retsforbeholdet”. Hvad vælgerne egentlig stemmer om, ved de fleste af dem nok ikke, og man har også på fornemmelsen at det gør flere af politikerne heller ikke. For det er meget kompliceret af forklare hvad denne afstemning egentlig går ud, bortset fra, om det internationale politisamarbejde skal fortsætte. Men det er jo både ja og nej-siden enige om det skal det, på en eller anden måde.

Det er også ligesom partierne ikke har lagt det store engagement i valgkampen, som stort set har indskrænket sig til en duel i TV mellem topstjernerne. Man har ikke set mange politikere på gaden med valgmateriale i forhold til f.eks. et Folketingsvalg. Det bliver nok langt hen af vejen følelserne og flygtningedebatten, som kommer til at afgøre, hvor man sætter krydset i dag.

Ingen kan sige hvordan udfaldet af afstemningen bliver, men på Orø tror Deres udsendte valgresultatet bliver et rungende nej. For Orø er højborg for både DF og Enhedslisten, to nejpartier (Ved sidste folketingsvalg fik “nejpartierne” (O, Ø og I) tilsammen 258 stemmer på Orø, mens “japartierne” (A, B, C, F, V og Å) fik 348 stemmer – men hvis en del af deres vælgere går mod partiets linje, så kan er der mulighed for at det bliver et “rungene” nej -red.)