En ny ejendomsmæglerlov trådte i kraft ved nytår og selvom meningen er, at det skal gøre det bedre at være boligkøber – så gør loven det også lidt mere besværligt.
Ejendomsmægleren er sælgers mand
Med den nye lov, er ejendomsmæglerens rolle præciseret, så der ikke så der ikke kan være tvivl om, at ejendomsmægleren er sælgers repræsentant. Ejendomsmægleren må ikke længere formidle lån til køb af fast ejendom og kan derfor heller ikke komme i en situation, hvor det er boligkøber, som skal rådgives. Ejendomsmægleren må dog gerne henvise til samarbejdspartnere.
I den forbindelse er der også indført begræbet “købsmægler” og den potentielle huskøber opfordres til at finde sin egen rådgiver.
Enklere salgsopstilling
Loven har også til hensigt, at gøre salgsopstillingerne mere gennemskuelige.
Det hidtidige krav om, at brutto-/netto-udgifterne skal fremgå af salgsopstillingen er bortfaldet og i stedet erstattet med krav om oplysninger om ejendommens kontantpris og ejerudgifter. Ejendomsmægleren må dog stadig gerne beregne et brutto- og nettobeløb på baggrund af en nærmere fastsat standardfinansiering, men modsat tidligere må ejerudgiften ikke indgå i beløbene.
Det skal heller ikke længere fremgå af salgsopstillingen om ejendomsmæglere har særlige interesser ved handlen – f.eks. provisionsordninger fra realkreditinstitutter m.v. Nu skal det blot stå på mæglerens hjemmeside.
Også oplysningerne af mæglerhonoraret er blevet forenklet.
Køb huset på auktion
Endeligt åbner den nye ejendomsmæglerlov op for, at boliger nu kan sælges via mere auktionslignende metoder – fx åbent udbud, hvor de interesserede købere kender hinandens bud.
Fakta om den nye ejendomsmæglerlov
• Loven trådte i kraft 1. januar 2015
• Fremover er det klart, at ejendomsmægleren er sælgers mand.
• Begrebet købermægler introduceres, og køber opfordres til at finde en rådgiver.
• Der skal tilknyttes en bestemt ejendomsmægler til hver sag i stedet for en ejendomsmæglerbutik.
• Salgsopstillingerne må ikke længere indeholde finansieringsforslag. Men det er tilladt at angive en brutto- og nettoudgift.
• Opstillingen af ejendomsmæglerens honorar er forenklet.
• Det skal ikke længere fremgå af salgsopstillingen om, ejendomsmægleren har særlige interesser i forbindelse med handlen – fx, provisionsordninger med forsikringsselskaber og realkreditinstitutter. Det skal blot fremgå af deres hjemmeside.