Lægerne fandt fire rensepinde i tyndtarmen hos den 36-årige multihandicappede Silas Adolfsen, der døde i juni 2012. Det fortæller TV2/Øst.
Silas Adolfsen var beboer på Tornhøj i Jyderup, da han for to år siden blev indlagt på Holbæk Sygehus med mavesmerter og kaffegrumslignende opkastninger. Under operationen fandt lægerne fire mundrensepinde, som havde forårsaget tarmslyng.
Lægerne kontaktede politiet, som indhentede en forklaring fra ledelsen på Tornhøj på hvordan de fire rensepinde kunne ende i beboerens tarm. Ledelsen kunne ikke give nogen forklaring, for ifølge ledelsen var Silas stærkt spastisk lammet og kunne ikke selv have indtaget pindene og ifølge ledelsen, var der intet der tydede på at stedets ansatte havde handlet forkert.
Men i går stod fem tidligere medarbejdere på Tornhøj frem på TV2/Øst med en forklaring på, hvordan mundrensepindene kan være endt i maven på den multihandicappede mand.
– Der var nogle, der brugte dem til at putte kaffe på og så sætte dem i munden. Så er man muligvis gået og har ikke tænkt på bagefter, hvor pinden blev af, siger tidligere medarbejder Heidi Tørning til TV2/ØST.
Alle fem medarbejdere, som står frem på TV2 ØST, fortæller, at de har fundet glemte mundrensepinde i mund eller hals på andre beboere på Tornhøj.
Socialchef afviser
Socialchef Jan Christensen mener at Holbæk Kommune gjorde hvad den kunne for at opklare hvordan rensepindene var endt i Silas’ mave.
– Vi brugte rigtig meget krudt på at finde ud af, hvordan i al verden det kunne være sket. Vi fandt ikke nogen forklaring – desværre.
og socialchefen afviser, at der blev brugt rensepinde til Silas, som de tidligere medarbejdere har beskrevet overfor TV2/Øst:
– Man brugte dem helt individuelt i forhold til de forskellige borgere. Nogle borgere havde glæde af og kunne selv håndtere dem. Det er sådan, at hvis man ikke har armfunktion, ja så kan man ikke selv håndtere dem og derfor var det heller ikke sådan, at en borger, der ikke kunne håndtere det, blev efterladt med de her swaps (mundrensepinde red.). Men vi gjorde alligevel det, at vi bagefter den her meget ulykkelige situation indskærpede, at man ikke måtte bruge swaps andet end under 100 % opsyn, forklarer Jan Christensen til TV2/Øst.
Politiet ser på sagen igen
Sagen blev undersøgt af politiet i 2012, men vil nu kigge på sagen igen, efter at have hørt om den gennem TV2/Øst. Og det glæder socialchefen:
– Jeg [er] rigtig glad for, at politiet vil kigge på sagen en gang til.
Kilde: TV2/Øst