22. november 2024

Mange familier fik ødelagt huse og sommerhuse af vandmasserne efter Bodil. Foto: Michael Johannessen.

Mange familier fik ødelagt huse og sommerhuse af vandmasserne efter Bodil. Foto: Michael Johannessen.
Mange familier fik ødelagt huse og sommerhuse af vandmasserne efter Bodil. Foto: Michael Johannessen.
I disse dage er danske beredskabsfolk rejst til Balkan med masser af udstyr – heriblandt pumper – som skal hjælpe i kampen mod oversvømmelserne i Serbien.

Martin Vang Nielsen, der til daglig er sektionsleder i Beredskabsstyrelsen i Næstved fortæller i dag til Politiken.dk om situationen efter de voldsomme oversvømmelser:

– Der ligger ødelagte ejendele over det hele – ødelagte gulve, kælderting, beboelsesting er smidt ud og ligger nu og flyder langs vejene, fordi folk er i gang med at tømme deres huse for vand. Der er mange, der har mistet deres hjem. Folk står med huse, der er fuldstændig ubeboelige på nuværende tidspunkt.

Han er sammen med 25 andre beredskabsfolk kommet frem til den serbiske by Svilanjac.

Og ingen tvivl om, at de yder et stort stykke arbejde og deres indsats er hårdt tiltrængte.

Herhjemme sidder der bare mange familier, som også har ubeboelige huse og ødelagte ejendele og som måske nok gerne ville have mere fokus på deres situation efter den ødelæggende stormflod som fulgte i kølvandet på stormen Bodil i starten af december sidste år.

Bodil viste med al tydelighed, at beredskabet herhjemme ikke var gearet til de voldsomme oversvømmelser – oversvømmelser som vi formentlig vil se flere af i fremtiden. Mens brandfolk og frivillige fra bl.a. hjemmeværnet gjorde en kæmpe indsats og arbejdede i døgndrift i flere dage for at stoppe vandet og hjælpe hvor de kunne i nødsituationen, så stod det klart at det forebyggende arbejde slet ikke var gjort og de efterfølgende “slåskampe” for Bodils-ofre mod forsikringsselskaber og Stormrådet viste, at det ikke var nemt at få erstatning – hvis overhovedet.

Der er taget tiltag, som gerne skulle føre til forebyggelse af stormfloder og det er godt. En revision af grundlaget for erstatninger ved naturkatastrofer burde også være en selvfølge, så alle kan få erstatning og at det kan ske hurtigt og smertefrit. Sådan har mange heldigvis også oplevet det – men langt fra alle.

Mange af Bodils ofrer kæmper stadig for at få dagligdagen til at fungere her snart et halvt år efter stormflodens hærgen – nogle i ubeboelige huse og ødelagte og nu udsmidte ejendele -ligesom på Balkan og dem skylder vi, at vi tager ved lære af Bodil.

Denne klumme er udtryk for forfatterens mening og ikke nødvendigvis udtryk for Holbaekonline.dks holdning.