Fjernvarmekunderne i St. Merløes kan se frem til at få billigere varme – og det er allerede i år.
Holbæk Forsyning A/S har som alle andre halmfyrede fjernvarmeværker, været nødt til at opkræve en ny forsyningssikkerhedsafgift fra kunderne i St. Merløse. Efter hård kritik har regeringen dog i første omgang sat afgiften på hold og vil formentlig slet ikke indføre den. Det betyder at den samlede regning for et standardhus på 130 m2 med et forbrug på 18,1 MWh bliver ca. 1300 kr. billigere i 2014. I forhold til 2013 kan fjernvarmekunderne i St. Merløse glæde sig over at et takstfald på 4,3 % i 2014 i stedet for en takststigning på 3 % som taksten med forsyningssikkerhedsafgift betød. Prisen bliver sat ned med virkning fra 1. juli.
– Jeg er rigtig glad for, at vi har mulighed for at sætte prisen på fjernvarme ned i St. Merløse ned, så den bliver billigere end den var i 2013. Det er den bedste måde af vise vores kunder, at økonomien hænger sammen i det nye fjernvarmeværk vi satte i drift i 2013, siger Susan Münster, administrerende direktør i Holbæk Forsyning A/S.
Regeringen har lyttet til kritik
Forsyningssikkerhedsafgiften har siden den blev besluttet i 2013, mødt hård kritik fra flere sider, blandt andet har Holbæk Forsyning A/S bestyrelsesformand, John Harpøth, flere gange kritiseret afgiften, både i medierne og direkte overfor finansminister Bjarne Corydon.
– Forsyningssikkerhedsafgiften var skruet forkert sammen fra starten, fordi den ramte de CO2 neutrale værker, som St. Merløse hårdest. Jeg og mange andre, har igen og igen påpeget, at det er hul i hovedet og dårlig miljø- og energipolitik og helt umuligt at forklare kunderne, siger John Harpøth, der glæder sig over at regeringen vil skrotte afgiften.
Nye kunder kan give bedre økonomi
Holbæk Forsyning A/S startede i slutningen af 2013 en kampagne for at skaffe nye fjernvarmekunder i St. Merløse. I første omgang er kampagnen rettet mod husejere i St. Merløse, der bor indenfor det eksisterende ledningsnet, der har fået tilbud om at komme på fjernvarmen uden tilslutningsafgift.
Der er allerede blevet sagt ja til tilbuddet, og flere har booket møder, hvor huset får et varmecheck og ejerne får hjælp til at beregne om de kan spare penge ved at skifte til fjernvarme.
Det er planen at flere skal have tilbuddet om at spare de 50.000 kr. en tilslutning normalt koster, men inden da får Holbæk Forsyning A/S lavet en ekstern interviewundersøgelse, for at finde ud af, hvad husejerne lægger vægt på i forbindelse med et evt. skifte til fjernvarme. Flere fjernvarmekunder betyder en mere stabil økonomi for værket og er dermed med til at sikre at fjernvarmepriserne kan holdes i nede.