Arkæologer fra Museum Vestsjælland har i de seneste måneder gravet i jorden i det område, som er udset til at rumme Holbæk Arena – og de har gjort mange interessante fund.
Den store del af gravearbejdet i forbindelse med Museum Vestsjællands arkæologiske forundersøgelse på arena-grunden er nu overstået. Og jorden mellem Omfartsvejen og Skagerakvej har afsløret mange hemmeligheder.
Udvining af jern
– Vi har hele tiden vidst, at der har boet og arbejdet mennesker i området i flere tusinde år. Men udgravningerne har også afsløret jernslagger, der tyder på jernudvinding, og en smeltedigel fra bronzealderen. Udvindingen og bearbejdningen af metaller understreger, at stedet har spillet en central rolle igennem flere historiske epoker, siger Morten Damm, der er udgravningsleder.
Museum Vestsjælland skal nu undersøge sporene efter en egentlig produktion af jern udvundet af myremalm nærmere. Bl.a. skal en mulig jernudvindingsovn undersøges.
Skåltegn og bygninger
I efteråret fandt arkæologerne en såkaldt skåltegnssten, som formodentlig har haft en betydning i bronzealderens religion. Herudover er der fundet spor efter tre bygninger samt kogegruber, keramik, flintredskaber og affald fra produktionen af disse redskaber. Også bebyggelserne og sporene efter bopladserne skal undersøges nærmere.
– Der er stadig en del at gøre ude i felten, men størstedelen af arbejdet vil finde sted på museet, hvor vi skal arbejde med fundene, siger Morten Damm.
Flere af kommunens skoleelever har været med til at grave i jorden og det har man været glad for hos kommunen.
– Vi har haft en række skoleklasser ude og deltage i udgravningerne og samtidig har de forbipasserende kunne læse om historien. Det har vi været rigtig glade for, siger Kristian Nabe-Nielsen, der er chef for by og landskab.