25. oktober 2024

Sparekassen Sjælland har ansat en ny underdirektør. Arkivfoto: Rolf Larsen.

Sparekassen Sjælland, der har hovedsæde i Holbæk fik et underskud i 2013 på 744 mio. kroner. Arkivfoto: Rolf Larsen.
Sparekassen Sjælland, der har hovedsæde i Holbæk fik et underskud i 2013 på 744 mio. kroner. Arkivfoto: Rolf Larsen.
Sparekassen Sjælland, der har sit hovedsæde på havnen i Holbæk, fremlagde i dag sit årsregnskab for 2013 og det viser et underskud på ikke mindre end 744 millioner kroner.

Festen er forbi
Årets underskud på 744 mio. kr. er ifølge Sparekassen Sjælland en konsekvens af ekstraordinære store nedskrivninger i forbindelse med sparekassens strategiplan ”Festen er forbi”, et sjællandsk ejendomsmarked der er hårdt ramt af prisfald efter finanskrisen samt det ordinære besøg fra Finanstilsynet, der falder hvert 4 år.

På trods af det store underskud har Sparekassen Sjælland en fortsat høj solvens på 19,2 %, hvilket er et meget beskedent fald på 0,4 % i forhold til 2012. Og med et solvensoverskud på knapt 8 %, er sparekassen fortsat meget solid og såvel indskydere som garanter, kan fortsat sove roligt om natten.

Årets underskud skyldes meget store ekstraordinære nedskrivninger på 1,4 mia. kr., hvoraf alene 21 mio. kr., ej tidligere hensat, er tabt. Resten er sat til side til imødegåelse af mulige tab i fremtiden og den samlede opsparing til imødegåelse af tab udgør nu et meget stort beløb på 2,358 mia. kr.

– Det er vores opfattelse, at vi med det aflagte regnskab har betalt de sidste regninger fra finanskrisen i form af nedskrivninger. Der vil fortsat være udfordringer at arbejde med, som i enhver virksomhed, men vi har nu lagt krisen definitivt bag os. I denne kontekst er det min bedste dag på kontoret siden jeg tiltrådte i 2010, siger ordførende direktør Lars Petersson, der tilføjer, at både garanter og kunder fortsat kan sove trygt om natten, vi har pengene til
at betale regningen.

Stort set alle banker er faldet omkring os på Sjælland, vi står her stadig ganske solidt og ser lyst på fremtiden.

– Vi forventer at lande et overskud i 2014 på 200 mio. kr. efter nedskrivninger men før kursregulering og resultat af dattervirksomheder. Det største usikkerhedsmoment betragter vi nu som aktiviteten på udlånsområdet, der fortsat er præget af tilbageholdenhed, understreger Lars Petersson.

Sparekassens basisindtjening faldt med 5% i forhold til 2012, men er alligevel på 296 mio. kr.Årsagen til faldet er faldende renteindtægter på obligationsbeholdningen (32 mio. kr.) samt vigende udlån.

Sparekassens udlån er faldet med 2 mia. kr. i forhold til 2012, men 1,4 mia. kr. heraf skyldes nedskrivninger på lån, hvor der fortsat betales renter.

Udviklingen i kundeindlånet betegner sparekassen som “meget tilfredsstillende” med en stigning på 800 mio. kr. svarende til ca. 7 %. Det skyldes stor tilgang af kunder særligt i filialerne i København og Nordsjælland.

Desuden realiserer sparekassen en meget stor engangsindtægt på 328 mio. kr., der dækker badwill i forbindelse med købet af Sparekassen Faaborg.

Ordførende direktør i Sparekassen Sjælland Lars Petersson, ser positivt på fremtiden på trods af det store underskud.  Foto: Sparekassen Sjælland.
Ordførende direktør i Sparekassen Sjælland Lars Petersson, ser positivt på fremtiden på trods af det store underskud. Foto: Sparekassen Sjælland.

Omkostninger til personale og administration er faldet med 19 mio. kr. (excl. engangsomkostninger) svarende til ca. 4 %. Som følge af IT konverteringen i 2013 ‐ herunder en gennemført personalereduktion ‐ forventes omkostningerne at falde massivt i 2014 med ca. 40 mio. kr.

Tæt samarbejde med Finanstilsynet
De ekstraordinære nedskrivninger i 2013 er foretaget i et tæt samarbejde med Finanstilsynet, i forbindelse med tilsynets ordinære inspektion i sparekassen i efteråret 2013.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sparekassen at Finanstilsynets inspektionpå mange måder været en god og lærerig oplevelse. Sparekassen har i forbindelse med besøget modtaget såvel ros samt anerkendelse. Det gælder ikke mindst vores forretningsmodel, der er i 2011 blev ændret markant, og den betydelige afvikling, der er sket de seneste år af såvel store ejendomsengagementer (knapt 2 mia. kr.) samt spekulative finansielle forretninger.

– Det tager måneder og år at løse alle de problemer, der er opstået som følge af finanskrisen, og vi kan ikke løse det hele på en gang. Men rapporten bekræfter også, at vi gør, som vi siger og skriver i henhold til forretningsmodellen indenfor afvikling af risici. Det er jeg glad for nu står sort på hvidt, understeger Lars Petersson.

– Finanstilsynet noterer i sin rapport, at sparekassens solvensreservationer og fremtidige basisindtjening i et vist omfang kan absorbere væsentlige øgede nedskrivninger ved en negativ konjunkturudvikling. ”Dermed er vi godt rustet i sparekassen til at se fremtiden i øjnene ovenpå et historisk år, siger Lars Petersson og fortsætter:

– Vi modtager også kritik fra Finanstilsynet. Finanstilsynet er ikke sat i verden for at skrive rosende rapporter, men i særdeleshed gøre opmærksom på de ting, der skal forbedres i pengeinstitutterne. Værdierne på ejendomme skal vurderes mere forsigtigt, ligesom kreditstyringen skal strammes endnu mere, herunder hvor tidligt der skal nedskrives.

Tilgengæld har Sparekassens landbrugsportefølje, der udgør 800 mio. kr., har ikke givet anledning til nogen bemærkninger eller krav om nedskrivninger.

Gennemgangen med Finanstilsynet har betydet et øget nedskrivningsbehov på 881 mio. kr., der allerede er bogført i 2013 regnskabet, og fordeler sig med ca. 350 mio. kroner på privatkunddr og ca. 550 mio. kr. på store ejendomssager.

Vil være alternativ til de store banker
Inden finanskrisen havde Sparekassen Sjælland 60.000 kroner – i dag er der 130.000 kunder og i 2014 vil man sætte fokus på konsolidering og udvikling.
– Vi realiserer nu vores strategi som et solidt alternativ til de meget store landsdækkende banker. Det sker på Sjælland og det sker på Fyn med vores datterselskab Sparekassen Faaborg. Vi har den nødvendige kapital og er bakket op af 28.000 garanter. Uden dem var der ingen sparekasse og vi skylder garanterne alt, siger Lars Petersson