Et jobrotationsprojekt hos Teknisk Service i Holbæk Kommune har givet dygtigere ansatte, dygtigere ledere og job til 30 ledige i 27 uger.
Da Teknisk Service blev omorganiseret i efteråret 2012 steg kravene til medarbejdernes faglige og personlige kompetencer.
– Vi kunne se et stort behov for efteruddannelse, så vores medarbejdere kunne løse de nye opgaver. Men vi kan jo ikke bare stille arbejdet på standby, mens vores folk er på skolebænken. Derfor var mulighederne for jobrotation oplagte, siger Morten Westerdahl, der er leder Teknisk Service.
En aftale mellem regeringen og kommunerne giver mulighed for at sende fastansatte på kursus og efteruddannelse, mens ledige passer deres job.
– For os har det været en rigtig god ordning. Vi giver vores medarbejdere et uddannelsesløft, og samtidig får de ledige erfaring og noget uddannelse med i bagagen, siger Morten Westerdahl.
Lige nu er Arne Nielsen – en af Teknisk Services faste medarbejdere – i gang med et kursus om bygningers el- og vvs-installationer. Tidligere har han fået kurser om konflikthåndtering og vedligeholdelse af mindre havemaskiner. Han er glad for mulighederne.
– Det er jo aldrig dumt at lære noget. Noget af det ved man godt, men der kommer også nogle guldkorn. Man får noget baggrundsviden om det, vi render rundt og laver til dagligt, siger Arne Nielsen.
Teknisk Service har via Jobcentret udvalgt 40 ledige, der har gennemgået en syv ugers grunduddannelse. Den del af projektet er overstået, og nu dækker 30 af dem så ind for de ordinært ansatte, mens de er på kursus frem til uge 40.
Katja Topp Nielsen er en af de ledige, der først har gennemgået uddannelsesforløbet, og nu dækker ind for faste medarbejdere på Udby Skole og Hagested Skole. Også hun synes, det er en god ordning:
– Det er en rigtig god ide at starte som ledig i projektet. Og jeg ville klart anbefale det for andre. Også fordi opgaverne passer til mange forskellige fagligheder, siger Katja Topp Nielsen, der selv er uddannet bygningssnedker.
Nogle af vikarerne kan ende som fastansatte i Teknisk Service.
– Vi har jævnligt jobåbninger. Det er bestemt muligt, at nogle af dem, der vikarierer, senere kan få faste stillinger i Teknisk Service, slutter Morten Westerdahl.
Staten giver 173 kroner i refusion for hver kursustime, hvor en vikar dækker en ordinær ansat. Refusionen er en del af aftalen om jobrotation og skal dække løn, arbejdstøj, deltagergebyr for de ordinære ansattes uddannelse og øvrige udgifter i uddannelsesprojektet.