Holbæk Kommune kalder det for en “fokuseret ældrepoliti”.
De bliver flere og flere, og deres ressourcer og behov er vidt forskellige. Det er kommunens ældre, det handler om. En ny politik med tilknyttet udviklingsplan udpeger nu en overordnet retning og konkrete initiativer for ældreområdet.
Onsdag den 9. marts vedtog byrådet ældrepolitikken og den tilhørende udviklingsplan. Formanden for Udvalget for Voksne, Louise du Plessis de Richelieu, er rigtig godt tilfreds med resultatet og det grundige stykke arbejde, der ligger bag:
– Vi har taget udgangspunkt i ressourcer og behov. Der bliver flere ældre i fremtiden, og nogle af dem vil have behov for meget pleje og omsorg. De skal naturligvis hjælpes på bedste vis. For at sikre ressourcer til den gode ældrepleje, vil vi sætte ind i forhold til forebyggelse og hjælp til selvhjælp, da det både gavner økonomien og er med til at forbedre de ældres livskvalitet. Udvalgsformanden uddyber:
– Mange ældre er i stand til at klare sig selv og oven i købet sætte gang i en masse aktivitet, og dem skal vi bakke op om ved blandt andet at understøtte det store og levende frivillige arbejde. Ældre med knap så meget energi og overskud vil vi støtte gennem forskellige former for træning, der kan gøre dem i stand til i højere grad selv at klare hverdagens gøremål.
Bred inddragelse
Den nye politik er blevet til i et godt samspil med de ældre selv, og her har blandt andre Ældrerådet bidraget aktivt og meget konstruktivt. Politikken har også været i høring, og her er forskellige aktører kommet med gode input. Høringssvarene retter sig primært mod udviklingsplanen, og de rummer mange forslag og nye idéer til, hvordan politikken kan gennemføres i praksis.
– Jeg sætter stor pris på alle de kommentarer og idéer, vi har modtaget både undervejs i processen og her til sidst i forbindelse med høringen. De har bidraget til det gode resultat, og vi har dem naturligvis også i tankerne, når de konkrete initiativer og aktiviteter skal planlægges og sættes i gang, fortæller Louise du Plessis de Richelieu.
Klare mål for indsatsen
Ældrepolitikken sætter den overordnede retning for ældreområdet, og i den indgår nogle klare mål for området. Mål som handler om, at kommunen VIL:
– understøtte frivillige sundhedsfremmende aktiviteter.
– investere i forebyggelse, så ældre kan bevare hverdagen.
– sikre fokus på velfærdteknologiens muligheder.
Og mål som handler om, at kommunen SKAL:
– levere en høj kvalitet i ældreområdets kerneydelser.
– garantere tidssvarende boliger, der dækker de ældres behov.
– sikre tidlig opsporing af borgere med demens.
– sikre en professionel og omsorgsfuld pleje i den livsafsluttende fase.
Konkrete handlinger
Udviklingsplanen peger på konkrete handlinger og tiltag, der skal til for at opnå politikkens mål. Det drejer sig blandt andet om:
– et idékatalog over frivillige sundhedsfremmende aktiviteter samt ansættelse af en koordinator til at understøtte det frivillige arbejde
– projektet ”Mit liv – Min hverdag” der skal gøre borgerne i stand til at bevare en aktiv hverdag
– en boligstrategi
– kompetenceudvikling inden for demens
– en strategi for plejen af demente og døende.