22. november 2024

Byrådet udskyder behandling af den nye spildevandsplan. Foto: Jesper von Staffeldt.

3.700 ejendomme i Holbæk Kommune skal hver betale godt 56.000 kroner, når de i de kommende år tilsluttes det offentlige kloaknet. Foto: Jesper von Staffeldt.

Overskriften kunne lige så godt have lydt: 3.700 husstande skal i løbet af de næste 7 år betale hver godt 56.000 kr i tilslutningsafgift, når de kobles til det offentlige kloaknet.

I Holbæk kommune er der over 6.000 ejendomme, som endnu ikke er tilsluttet en kloak, mange af dem beliggende på det man teknisk kalder åbent land, altså tyndt befolkede områder, sommerhusområder og spredte bebyggelser, f.eks. i form af landbrugsejendomme.

I følge en ny spildevandsplan for den samlede Holbæk kommune, som tirsdag behandles på et et møde i klima og miljøudvalget, skal ca 3.700 af dem kloakeres i løbet af en syvårig periode, mens resten – i første omgang – slipper fri.

Når disse resterende beboelser ikke bliver pålagt kloakering, så har det intet med miljø at gøre. Grunden er, at kommunens udgifter til at tilslutte de resterende beboelser er for høj og at tilslutningsafgiften ikke dækker udgifterne.

John Harpøth, der er formand for Klima & Miljø og bestyrelsformand for Holbæk Forsyning A/S oplyser til Holbaekonline.dk, at tilslutningsafgiften pr. hustand er 45.066,77 kr. + moms, dvs. 56.333,46 kr.

Hvis klima & miljøudvalget vedtager Spildevandsplanen, skal den behandles i økonomiudvalget, herfra videre til byrådet og derefter ud i en 8 ugers høringsperiode. Hvor meget byrådet så hører på indvendinger fra borgerne, kan man kun gisne om.

Se om din bolig er omfattet af planen
Om du og din bolig bliver pålagt et kloakbidrag – hvis planen vedtages – kan du se i bilaget til Klima & Miljøs dagsorden for d. 1. marts Se bilag her (.pdf fil) Kig efter punkt 10.1: “Ejendomme udlagt til kloakering”.

I forbindelse med denne kloakeringsplan som også medfører nedlæggelse af flertallet af de nuværende rensningsanlæg – har netavisen Holbaekonline.dk stillet 2 medlemmer af Klima og miljøudvalget; John Harpøth (DF) og Ole Brockdorff (A) en række uddybende spørgsmål om blandt andet økonomien og de miljømæssige konsekvenser, som vi håber at få svar på.