26. april 2024

Socialdemokraterne i Holbæk byråd er indstillet på at konkurrenceudsætte en række kommunale opgaver for at sikre en effektiv drift i kommunen, men betingelserne for fair konkurrence skal være opfyldt.

– Vi er af den opfattelse, at kommunen til en hver tid skal drives så effektivt som overhovedet muligt. Vi skal have mest muligt for skattekronerne. Derfor er det fornuftigt at udsætte de kommunale opgaver for konkurrence med jævne mellemrum for at sikre, at pris og kvalitet hænger sammen, siger Socialdemokraternes gruppeformand Sine Agerholm.

Vi er jo ikke sat i verden for at tjene penge. Eller sagt med andre ord: Kommunen skal ikke skabe et økonomisk overskud på det, vi leverer til borgerne. Derfor bør vi logisk set selv kunne udføre langt de fleste opgaver billigere end de private virksomheder.

Byrådet besluttede i forbindelse med vedtagelsen af udbudsstrategien, at de kommunale enheder skulle have mulighed for at afgive kontroltilbud. Den regel ser det nu ud til, at man vil tilsidesætte i sagen om udbud af de kommunale rengøringsopgaver.

– For os er det helt afgørende, at kommunen afgiver et såkaldt kontroltilbud i en hver udbudssag – det er jo netop det, der sikrer, at vi får varen eller serviceydelsen til den bedste pris både nu og i fremtiden. Derfor kan vi ikke acceptere, at der arbejdes videre med udbud af de kommunale rengøringsopgaver, så længe dette forhold ikke er på plads, siger Sine Agerholm.

– Hvis ikke vi selv er i stand til at udarbejde et kontroltilbud, så er der ikke længere tale om at udsætte de kommunale opgaver for fair konkurrence, så er der derimod tale om ren udlicitering, og det vil vi under ingen omstændigheder være med til, slutter Sine Agerholm.