19. april 2024

Foto: Morten Sundgaard - Skadestedsfotograf.dk.

En 35-årig mand er blevet idømt 16 års fængsel samt udvisning for bestandigt for bl.a. forsøg på terrorisme. Samtidig blev den 35-åriges hustru idømt 9 måneders fængsel og den 35-åriges bror blev idømt 6 måneders fængsel for bl.a. terrorfinansiering.
Politiet har tidligere været talstærkt tilstede med maskinpistolbevæbnede betjente ved Retten i Holbæk i forbindelse med terrorsagen. Foto: Morten Sundgaard – Skadestedsfotograf.dk.

En 35-årig mand er blevet idømt 16 års fængsel samt udvisning for bestandigt for bl.a. forsøg på terrorisme. Samtidig blev den 35-åriges hustru idømt 9 måneders fængsel og den 35-åriges bror blev idømt 6 måneders fængsel for bl.a. terrorfinansiering.

I februar sidste år slog politiet til mod flere adresser i Holbæk i en større aktion rettet mod terrorisme.

I forbindelse med politiets anholdelse af den 35-årige, blev der på hans bopæl i Holbæk fundet en maskinpistol, en pumpgun og en jagtriffel samt et stort antal skarpe patroner til våbnene. Der blev endvidere fundet ca. 12 kg kemikalier, der kunne blandes til en såkaldt pyroteknisk sats af samme størrelse. Der blev også fundet et stort antal bombemanualer og div. hjemmelavede effekter, der kunne anvendes som detonatorer i en bombe. Endelig blev der fundet omfattende propagandamateriale for bl.a. Islamisk Stat.

I alt 13 personer blev anholdt til sagen, men efterhåndens om efterforskningen skred frem blev 10 af dem løsladt igen.

Den 35-årige mand samt hans hustru og bror blef i juni i år tiltalt for forsøg på terrorisme og terrorfinansiering. Den 35-årige og hans hustru blev endvidere tiltalt for forskellige former for fremme af terrorvirksomhed.

Sagen har siden kørt ved et nævningeting ved Retten i Holbæk over over 26 retsmøder fra august til december.

Støttede og hjalp IS-kriger

Den 35-årige blev torsdag i sidste uge fundet skyldig i forsøg på terrorisme et ukendt sted i Danmark eller i udlandet. Han blev endvidere fundet skyldig i flere tilfælde af terrorfinansiering mht. et samlet beløb på ca. 50.000 kr. samt to tilfælde af fremme af terrorvirksomhed. I det ene forhold vedrørende fremme af terrorvirksomhed blev den 35-årige fundet skyldig i at hjælpe sin hustrus bror, der var tilsluttet Islamisk Stat som kriger, og som befandt sig i Irak og Syrien, med at få adgang til diverse elektroniske kort og programmer hertil. I det andet forhold blev han dømt for at hjælpe svogeren med få adgang til en digital kommunikationsplatform.

Hustruen blev frifundet for medvirken til forsøg på terrorrisme men dømt for terrorfinansiering ved sammen med sin mand at have sendt 700 dollars til sin bror. Hun blev endvidere dømt for fremme af terrorvirksomhed ved at hjælpe sin bror med få adgang til en digital kommunikationsplatform.

Den 35-åriges bror blev også frifundet for forsøg på terorisme, men dømt for medvirken til terrorfinansiering mht. et beløb på ca. 17.000 kr. til den 35-åriges svoger.

16 års fængsel og udvisning for bestandigt

I dag blev straffen så udmålt og her blev den 35-årige idømt fængsel i 16 år. Der blev afgivet 9 stemmer for at fastsætte straffen til 16 års fængsel og 3 stemmer for at fastsætte straffen til fængsel på livstid. Han blev endvidere med samtlige stemmer udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandig. Samtlige voterende var også enige om at idømme ham et 10-årigt forbud mod at søge kontakt med andre terrordømte.

Samtlige voterende var enige om sanktionen for den 35-åriges bror, der blev straffet med fængsel i 6 måneder. Han blev også udvist med et indrejseforbud i 6 år. Han blev frifundet for en påstand om kontaktforbud.

Den 35-åriges hustru blev straffet med fængsel i 9 måneder, idet et mindretal på 3 ud af 12 stemmer fandt, at straffen burde fastsættes til fængsel i 6 måneder. Hun blev frifundet for en påstand om frakendelse af sit danske statsborgerskab. Endelig blev hun frifundet for en påstand om kontaktforbud.

Den 35-årige udbad sig betænkningstid med hensyn til ankespørgsmålet. Han blev varetægtsfængslet efter dommen.

Hustruen modtog dommen.

Broren udbad sig betænkningstid med hensyn til ankespørgsmålet og blev efter dommen varetægtsfængslet med henblik på at effektuere udvisningen.