9. juni 2023

Biografsalen i 1930'erne i den københavnske biograf Coloseum med plads til 1.000 gæster.

Biografsalen i 1930’erne i den københavnske biograf Coloseum med plads til 1.000 gæster.

Tirsdag d. 29. september er der foredrag på Hestebedgård på Orø med titlen “Da tonefilmen kom til Danmark”. Det er Ole Beuchert Olesen som holder foredraget, som illustreres med klip fra gode danske film.

De første levende billeder så dagens lys i Paris omkring 1890, men de var både uden lys og farver. For 100 år siden kendte man både til at optage levende billeder og lyd, men problemet var skabe en stabil synkronisering mellem de to medier.

Danskerne opfandt sådant et system i 1923, det hed “Petersen og Poulsen” systemet og lyden var lagret optisk. På det tidspunkt prøvede man også at afspille lyden fra store grammofonplader, men problemet var at hverken plader eller film kørte særligt stabilt.

Omring 1927 -28 så de første “rigtige” talefilm dagens lys, og den første danske tale-spillefilm kunne ses i biograferne i 1931. Den byggede på en novelle af St. St. Blicher og var i modsætning til hovedparten af de danske spillefilm, en sørgelig historie, hvor hovedpersonen i slutningen af filmen blev meget kort for hovedet – hvor de fleste danske film var temmelig tynd – og letbenede. Der var jo depression den gang i 30verne, så publikum trængte til noget opmuntrende. En positiv undtagelse var PHs Danmarksfilm fra 1934-35 .

Lydfilmen var selvfølgelig et teknisk fremskridt , men ikke til fordel for dansk filmindustri. Nordisk film var en af de største filmselskaber i stumfilmens barndom, for der var jo ingen sprogbarrierer for danske film .

Foredraget foregår klokken 19.00. Entre 25 kr incl. Kaffe og kage

Colosseum fik lydanlæg i 1929 og var derved blandt de første biografer til at vise lydfilm i Danmark.

Leave a Reply