Nu skal du bruge mundbind i offentlig transport

Arkivfoto: Jesper von Staffeldt.

Fra i dag er der krav om mundbind eller visir i den offentlige transport.

Kravet gælder ikke blot i f.eks. busser, tog, taxi og på færger, men også på stationerne og busterminaler. Butikkerne i disse områder er derimod ikke omfattet, fremgår det af bekendtgørelsen fra Transport- og Boligministeriet.

Kravet gælder ikke for børn under 12 år, ligesom man er undtaget, hvis man for eksempel på grund af et fysisk handicap ikke er i stand til at bruge mundbind eller visir. Samtidig vil det være muligt at tage mundbindet kortvarigt af, når man skal spise eller drikke, hvis det i øvrigt er tilladt i det pågældende transportmiddel – eller ved andre ”anerkendelsesværdige formål” som for eksempel under samtaler der foregår ved mundaflæsning.

– Vi har med bekendtgørelsen lavet nogle klare rammer, men der også vil også kunne opstå spørgsmål, som vi må tage løbende. Det vigtigste for mig er, at alle husker den sunde fornuft og at vi for vores egen eller hinandens skyld ikke forsøger at omgå reglerne. For langt de fleste er det simpelt at følge reglerne, og jeg er sikker på, at det dygtige personale ude i trafikken vil gøre deres for at hjælpe til på en god måde, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Kravet om enten mundbind eller visir gælder også for medarbejderne herunder buschauffører og billetkontrollører, når de er i kontakt med rejsende/kunder.

Befinder medarbejderne sig i et aflukke, hvor passagerne/kunderne ikke har adgang, fx i førerrummet på et tog, er der ikke krav om at bære værnemidler.

Da Holbaekonline.dk lørdag formiddag tjekkede på stationen i Holbæk og i byens busser, var alle passagerer iført mundbind. Der var dog enkelte på stationen, som ikke havde mundbind på, mens de ventede på toget.

Fakta: Her skal mundbind eller visir benyttes

-Togtrafik, herunder privatbaner, letbaner og metro.
-Buskørsel, herunder både lokale og regionale busruter, skolebusser, x-busser, fjernbusser, turistbusser og anden kørsel i bus, der kræver tilladelse i henhold til lov om buskørsel, fx partybusser
-Taxikørsel og anden erhvervsmæssig persontransport, som kræver tilladelse i henhold til taxilov.
-Færgetrafik, herunder indenrigsfærger og færger, der sejler mellem Danmark og havne i udlandet, mens disse færger befinder sig i dansk farvand.
-Kravet gælder også på stationer, færgeterminaler, busterminaler m.m. Butikker i disse områder er derimod ikke omfattet.

Denne artikel er publiceret den 22. august 2020 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply