Fødevarekontrollen gav Orø-restaurant produktionsforbud igen

I slutningen af juli skrev vi om restauranten Den Gode Viking på Orø, og hvordan Fødevarekontrollen havde forbudt produktion i restauranten på grund af uhygiejniske forhold. Efter vi skrev den historie, har Fødevarestyrelsen igen haft nedlagt forbud mod produktion og markedsføring.

Den Gode Viking
Foto: Jesper von Staffeldt.

Den 7. august var Fødevarekontrollen på besøg i restauranten og nedlagde straksforbud mod produktion og markedsføring i hele virksomheden. Det skete efter, at man havde fundet en pose med ca. 5 kg stegeflæsk, som lå opbevaret på køkkenbordet ved siden af ovnen. Stegeflæsket blev målt til 21,1 grad med et kalibreret indstikstermometer og 32,3 grader med kalibreret rumluftmåler.

Fra restaurantens side blev det oplyst, at man var igang med produktion og at “stegeflæsken i ovnen var færdig om ca. en times tid, hvorefter nyt flæsk fra pågældende posen ville blive lagt i ovnen”, som der står i rapporten. Fødevarekontrollen skriver, at der ved “gentagende påtale om opbevaringsforholdene af stegeflæsken, oplyse ejeren at det ville komme i ovnen så snart der var plads. Til sidst oplyste ejeren at han ville kassere fødevaren”.

I køleskabet med forarbejdede retter blev der målt overfladetemperaturer mellem 12-15 grader.

Flue fanget i størknet chokolade

I Kontrolrapporten fra den 7. august kan man også læse: “Omkring buffetområde og i køkkenet var der flere grønne spyfluer og i skål med størknet chokolade sad der også en flue som var blevet fanget i størkningsprocessen.”

Og “I køleskab med grøntsager blev der fundet flere fødevarer i forrådningsproces. Herunder flere poser vindruer, pose med rød peberfrugt, gulerødder og blomkål. Ved siden af køleskabet stod der en spand hvori der lå et net med friske løg. Under nettet lå der ca. 5 store rådne løg der kastede spore fra sig, da nettet blev løftet.”

Da Fødevarekontrollen spurgte ind til virksomhedens opvarmningsprocedure fik kontrollanten fremvist det termometer, som bruges i restauranten. På termometret sad der “gamle fødevarer og noget der lignede et lyst kattehår”.

Katte- og rottelort i fødevarelager

Fødevarekontrollen fandt heller ikke rengøringen i orden. I rapporten kan man bl.a. læse, at overflader på bl.a. låger, gulv og vægge var fedtede og med gamle indtørrede stumper af fødevarer. Lister i flere køleskabe fremstod med brud og mørke belægninger. Der var indtørrede fødevarestumper på den rene service og gryder, og hylderne hvorpå rent service blev opbevaret fremstod med støv og gryn der lignede jord.

Gulv i barområde i nabolokalet til serveringsområdet, fremstod af råt beton der over tid var blevet sort af fasttrådt skidt.

I et gammelt drivhus bagved opvaskerummet blev der opbevaret engangsemballage og service. Drivhuset var ikke skadedyrssikret og der var “bunker af gamle sager. Herunder skrald, gammelt isoleringsmateriale og katte ekskrementer”. Af rapporten fremgår det også, at der i drivhuset var en kasse på ca 4×3 meter, som fungerede som fødevarelager. På lageret blev der, ifølge fødevarekontrollens rapport, bl.a. opbevaret 5 nye kasser øl, nye fustager, gløgg, diverse spiritus, vin, og krydderier. Lageret gulv fremstod med mørke belægninger af skidt og flere steder var der huller ud mod det fri. Der var “massive ansamlinger af ekskrementer fra katte og enkelte rotteekskrementer på lageret”.

Virksomheden havde, ifølge rapporten, følgende bemærkninger: “Jeg kan ikke acceptere jeres afgørelser på nogle måder, den er mere personlig end fagligt baseret. Vi vil selvfølgelig klage over afgørelsen og ved ny kontrol skal det være andre kontrollanter.”

Nyt besøg – nyt forbud

Da Fødevarekontrollen kom på besøg igen den 12. august, var tingene ikke blevet bragt i orden, og der blev igen nedlagt forbud mod produktion og markedsføring.

I køkkenet fandt kontrollen forskellige åbnede frugtgrød og marmelader i spande ved stuetemperatur. I næsten tom spand med æblegrød var der hvide plamager på overfladen af æblegrøden. En åbnet solbærsyltetøj blev målt til 25.1 grader med kalibreret indstikstermometer og 27.9 grader med kalibreret rumluftføler. I rapporten står der, at “jf. producentens anvisninger, skal diverse frugtgrød og marmelader opbevares ved 5 grader efter åbning.”

I et køleskab med grøntsager og frugt, fandt kontrollanten rådne vindruer og i et køleskab i baglokalet blev der fundet en pakke toast og et
hjemmebagt brød med synlige hvide/grønne plamager i vækst.

I køkkenet fremstod diverse pander med gamle fedt/olie rester og spildte fødevarer og på en gryde var der, ifølge kontrolrapporten, synligt indtørret sov og i cylinder med kødgafler lå der en klat gammel hvidløgssmør.

I et bæger hvori indstikstermometer blev opbevaret, som stod under emhætten, var der en klat olie/fedt som spidsen af termometeret stod i.

Om en opvaskemaskine skriver kontrollanten “fremstod med ansamlinger af slimede belægninger i rammen hvor lågen går på og spulehoved
fremstod delvist tilstoppet.”
I en reol ved siden af opvaskemaskinen fandt fødevarekontrollen rene gryder og service med rester af sauce og små fødevarestumper og i den ene rene gryde lå der stumper fra en død flue. Ovnen fremstod, ifølge rapporten, med fedted brunlig væske i bagerste hjørne af ovnen.

Drivhuset, hvor der ved kontrolbesøget den 7. august blev opbevaret engangsservice, hvor yderemballagen var brudt, var ved kontrolbesøget den 12. august endnu ikke skadedyrssikret.

Virksomhedens bemærkning til fundende den 12. august var, ifølge kontrolrapporten: “Jeg acceptere ikke et forbud og afgørelsen er mere personligt end fagligt begrundet.”

Tredje gang var lykkens gang

Fødevarekontrollen kom igen på kontrolbesøg fredag d. 14. august. Og denne gang var der kommet orden på tingene.

Således konstateres det i kontrolrapporten “Virksomheden har fået rengjort hele virksomheden til bunds. Herunder gryder i køkkenet, cylinder til opbevaring af stegegafler og termometer, ovnen inkl. svært tilgængelige steder bag glasruden, opvaskemaskinen og gryder i reolsystem ved siden af opvaskemaskinen. Ydermere havde virksomheden kasseret alle fødevarer der ikke var egnet til konsum. Herunder diverse marmelader, frugtrød og fødevarer i fordærv. Virksomheden havde også kasseret engangsemballage som ikke kunne rengøres, der var opbevaret i ikke skadedyrssikret drivhus.”

I rapporten kan man læse, at man i virksomheden nu “ville indarbejde nye rutiner for rengøring og gennemgang af køleskabe”.

Fødevarekontrollen kvitterede med en glad Smiley.

Dokumentation: Kontrolrapport 7/8-2020, Kontrolrapport 12/8-2020, Kontrolrapport 14/8-2020.

Læs også: Uhygiejniske forhold – Orø restaurant fik produktionsforbud

Denne artikel er publiceret den 16. august 2020 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply