Aftale om Holbæk Sportsby stopper juridisk slagsmål

Foto: Michael Johannessen.

Holbæk Kommune og Fonden Holbæk Sportsby er blevet enige om, at droppe det juridiske slagsmål med økonomiske krav mod hinanden og bruge flere millioner så bl.a. fejl og mangler i Sportsbyen kan udbedres.

Det er kort fortalt det, som Kommunalbestyrelsen torsdag vedtog på sit møde.

– Vi har måttet træffe et svært valg mellem et langvarigt, usikkert men helt sikkert dyrt juridisk efterspil eller en aftale, hvor alle bøjer sig mod hinanden til gavn for borgerne i Holbæk Kommune. Jeg er rigtig glad for, at et flertal i kommunalbestyrelsen har valgt at bakke op om det sidste, siger borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (Soc.) og fortsætter:

– Der er ting, vi skal have bragt i orden i sportsbyen. Det dur ikke, at mennesker med handicap har svært ved at komme til træning på atletikstadion. Det dur heller ikke, at små fodboldspillere skal gå 15 minutter for at komme på toilettet. Så vi har valgt at bruge pengene og energien på sportsbyen og borgerne i stedet for på dyre advokatregninger.

Udbedringer
Den nye aftale betyder at der nu sker udbedring af mangler i sportsbyen, samt forbedringer.

Det betyder blandt andet, at der kommer to nye servicebygninger – en ved atletikstadion og en ved fodboldbanerne i Holbæk Sportsby. Herudover bliver den centrale grussti asfalteret og der kommer tribuner ved de udendørs tennisbaner. Der vil desuden blive indkøbt tribuner til hovedbygningen.

Forhandler: Ville gå ud over brugerne
Forhandlingerne med Fonden Holbæk Sportsby blev varetaget af borgmester Christina Krzyrosiak Hansen og kommunalbestyrelsesmedlem fra Liberal Alliance, Søren Stavnskær, der har bidraget med sin erfaring fra sit private arbejdsliv, hvor han driver en større elektrikervirksomhed.

– Det er yderst sjældent, der kommer noget godt ud af de juridiske slagsmål om et større byggeri. Det koster altid det hvide ud af øjnene, der er sjældent en klar vinder, og der er altid en taber – i det her tilfælde vil det udover bygherre og entreprenør, også gå udover borgerne og brugerne. Så når sportsbyen nu står der, så mener jeg også vi har et ansvar for at bruge midlerne bedst muligt. For mig sker det ved at få byggeriet til at blive færdigt, og få sportsbyen til at fungere, og derfor anser jeg faktisk aftalen for at være helt nødvendig, siger Søren Stavnskær.

Juridisk afklaring
En kommune må ikke bare indgå en aftale, hvis der er bedre udsigter ved en retssag. Derfor er der også i forbindelse med aftalen hentet en juridisk vurdering ind af aftalen i modsætning til at gennemføre en eller flere voldgifter. Vurderingen fra den uafhængige advokat, er, ifølge en pressemeddelelse fra Holbæk Kommune, at kommunen ikke stiller fonden bedre end det sandsynlige udfald af en retssag. Kommunen vurderer, at der er tale om en økonomisk fordelagtig aftale for kommunen på grund af de “utvivlsomt høje omkostninger til juridisk bistand ved at føre sagerne”.

I stedet skyder kommunen fem mio. kroner ind i projektet her og nu for at få Sportsbyen på rette spor. Fonden stiller desuden med 2 millioner kroner, som i dialog mellem fonden, kommunen og foreningerne kan benyttes til forbedringer i sportsbyen.

Fakta:
Aftalen mellem Holbæk Kommune og Fonden Holbæk Sportsby betyder, at der nu laves en række udbedringer og forbedringer i sportsbyen, blandt dem er:

Ny servicebygning ved atletikstadion
Servicebygningen skal bruges til blandt andet tidstagning og samtidig gør det muligt for racerunners at komme til træning på atletikstadion med løbecyklerne.

Ny servicebygning ved fodboldbanerne
Servicebygningen skal benyttes til opbevaring og toiletter, så man ikke skal helt hen til hovedbygningen.

Asfaltering af central grussti
Den gennemgående grussti fra Skagerakvej asfalteres, og der efterlades et stykke af gruset ved siden af, så der er plads til løbere og andre.

Udbedring af svømmehallens gulv
Svømmehallen har haft problemer med afskalning af gulvene. Med aftalen bliver der mulighed for at udbedre det hele på én gang.

Hegn omkring atletikstadion
Der opføres et hegn omkring atletikstadion. Herudover skal der laves forbedringer ved kuglestød i form af grus og gummisikring. Der findes desuden en løsning, så der kan sikres vand i vandgraven.

Tribune ved udendørs tennisbaner
De udendørs tennisbaner har hidtil haft en jordvold til brug for publikum. Den erstattes nu af en regulær tribune med plads til 100-150 mennesker.

Indendørs tribuner
Der indkøbes indendørs tribuner med plads til 540 tilskuere samt mulighed for udvidelse til 1000 mennesker.

Beplantning
I forbindelse med den generelle mangeludbedring vil der ske beplantning i området generelt, så der ikke er bare pletter. Herudover vil der ske en oprydning på de steder, hvor der stadig er spor fra byggeprocessen. Der vil desuden ske en forskønnelse af indgangspartiet med planter.
Kilde: Holbæk Kommune

Denne artikel er publiceret den 3. april 2020 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

2 kommentarer

 • Lars O.

  Så kom det vi havde ventet fra projektets start: Nu skal skatteyderne betale for og fixe de fejl som politikere, arkitekt, entreprenør og fond er skyld i fordi de alle har vist sig at være uduelige. Men de slipper for og stå til ansvar.

  Det meste af det som skal udbedres og forbedres vidste de sikkert godt skulle gøres, så når borgmesteren siger “Det dur ikke, at mennesker med handicap har svært ved at komme til træning på atletikstadion. Det dur heller ikke, at små fodboldspillere skal gå 15 minutter for at komme på toilettet.” Så kunne hun jo have kigget på tegningerne og i projektet inden de stemte ja til at bruge 350 mio kroner på byggeriet og spurgt, om der ikke manglede noget.

  Det kræver mere end et kønt ansigt og en god røv og være politiker, men åbenbart ikke borgmester (det sidste gjaldt også daværende borgmester Søren Kjærsgaard, siger min kone).

  Men mon ikke det fra starten har været planen og bygge et discountbyggeri og så komme med regningerne efterfølgende for alt det, som man godt vidste ville komme til og mangle? Og hvor mange flere af disse kendte regninger kan vi forvente lander hos skatteyderne fremover?

 • Hanne

  Desværre – nok MANGE fremtidige regninger 🙁

  Sportsbyen er stadig en gyser !!

Leave a Reply