Ny bog om besættelsestiden i Holbæk Amt

I år er det 80 år siden, at Danmark blev besat – og 75 år siden, at Danmark blev befriet. I den anledning udkommer nu en bog om besættelsestiden i Holbæk Amt.

En boggruppe bestående af Peter Blumensaadt, Henning Lindhardt, Gudrun Lund og Dan Ch. Christensen som pennefører har i flere år lavet grundig research og arbejdet sig gennem et stort kildemateriale i deres bestræbelser på at lave et grundigt værk om alle aspekter ved de fem forbandede år, hvor Danmark var besat.

Boggruppen bag den nye bog om besættelsestiden i Holbæk Amt. PRfoto: forlaget Turbine.

Da tyskerne besatte Danmark under Anden Verdenskrig, fik regeringens beslutning om at samarbejde med tyskerne stor indflydelse for civile indbyggere, der måtte vælge mellem at være lovlydige og leve i fred og ro, eller kaste sig ind i kampen. Enten ved at gå med tyskerne som østfrontfrivillige eller at slutte sig aktivt til dem, der kæmpede for at sende tyskerne på porten.

Holbæk Kaserne husede indtil den 29. august 1943 en stor del af den danske hær. og Isefjorden var øvelsesområde for den danske flåde. Så krigen var en del af livet for mange mennesker i Holbæk Amt. Og de beslutninger, der blev truffet af regeringen kunne ikke nødvendigvis tilpasses hverken hverdag eller værdier hos den almindelige borger, der stod midt i konflikten.

I den 624 sider store bog kan man bl.a. læse om hverdagslivet, modstandsarbejdet, om frikorpsmedlemmer, der tog til østfronten med regeringens velsignelse, men efterfølgende blev dømt for landsforræderi.

Bogen, Et Danmark i splid med sig selv – Holbæk Amt besat og befriet, udkommer i dag på forlaget TURBINE.

Foto: forlaget TURBINE

Foto: forlaget TURBINE

Leave a Reply