Læserbrev: Nyt ”storcenter” ved Holbæk har ingen gang på denne jord

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Nyt ”storcenter” ved Holbæk har ingen gang på denne jord

Et nyt butikscenter syd for byen både med stor dagligvarebutik og 15 til 30 udvalgsvarebutikker skader i høj grad det sunde handelsliv Nordvestsjælland.

Taler vi om dagligvarebutikker indenfor Holbæks bygrænse ligger der 14 større butikker. To store varehuse, to, det vi kalder supermarkeder, samt ti discountbutikker, hvis nogen skulle være i tvivl.

De samvirkende Købmænd og fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger Coop, samt Salling Group, har alle udtalt at der er rigelig med dagligvarer butikker i Holbæk, muligvis to eller tre for mange.

Alligevel har kommunalbestyrelsen indledt langvarerige drøfteler og forhandlinger med en af landets største projektmagere Jens Schaumann fra NPV, der for øvrigt er meldt til politiet af forbrugerombudsmanden for fejlagtig markedsføring. I sin argumentation for et Big shopping Center flere km udenfor Holbæk by har projektmageren fået analysefirmaet ICP til at fortælle hvor meget Holbæk vil gå glip af hvis man ikke høre efter i timen.

For at det samlede aflastningsområde bliver så attraktivt som muligt – også for kunder fra oplandet i Odsherred, Kalundborg, Hornsherred og Midtsjælland, er det væsentligt, der ligger en dagligvarebutik på ikke under 1.500 m2 i det nye handelscenter. I dag ligger der en Netto på Søagervej med et bruttoareal på knap 1.100 m2. der ikke ligger hensigtsmæssigt når kunder besøger det nye aflastningsområde.

Dette er i høj grad bestilt arbejde, og i strid med al sund fornuft, da det helt sikkert vil ændre handelsstrukturen i vort område.

Samtidig ansøger den tyske dagligvarekæde Lidl om en ny stor discountbutik på Munkholmvej ganske tæt bymidten, ja man tror ikke sine egen øjne når kommunalbestyrelsen bruger sine kræfter og tid på disse
Projekter. De burde ikke have nogen gang på denne jord.

Der er fem tomme dagligvarebutikker i Holbæk, ganske store, hvorfor det? Fordi der ikke er brug for flere butikker.

Det samme gør sig gældende når vi taler om udvalgsvarebutikker. Projektmageren Jens Schaumann fortæller at den øgede omsætning ikke i særlig grad kommer fra de nuværende forretninger, men nye kunder fra oplandet i Odsherred, Kalundborg, Hornsherred og Midtsjælland, og, gør Holbæk ikke noget stort, så tager Slagelse, Ringsted og Sorø førertrøjen. Schaumann nævner videre at der i Slagelse er mulighed for at etablere ca. 7.400 m2 udvalgs-varebutikker i umiddelbar tilknytning til Bilka, samt yderligere ca. 35.000 m2 udvalgsvaredetailhandel i aflastningsområdet ved Kinavej/Japanvej. Hertil er kun at sige:

Med udvidelsen nær Bilka og i aflastningsområdet ved Kinavej/Japanvej, vil Slagelse bymidte tabe mange millioner i omsætning, og det gamle hæderkronede Vestsjællands Center vil stille og roligt gå døden i møde.

Det samme kan ske med bymidten i Holbæk.

Kommunalbestyrelsen må godt nok tænke sig lidt om og ikke gå efter tilfældige smarte projektmagere.

Søren Wolstrup
Pakhusstræde 5,
4300 Holbæk

2 kommentarer

  • Jan Sohn, Holbæk.

    En levende hovedgade, tak.
    Det virker som om, man har “glemt” at inddrage forretningerne i midtbyen, De forretninger jeg har talt med er ikke ovenud begejstret, det er dog dem som holder gang i gaden, og skal leve af de handlende.

  • Allan

    Jo bare kom i gang med at bygge der var Silvan var, så man ikke behøver gå ned i Hovedgaden og spiile sin tid på butikker der ikke gider havde kunder

Leave a Reply