Anmeldelse: Vores forestilling om Sara

Holbæk Drama College, “Sarahs Historie”.


Holbaekonline.dks teateranmelder var lørdag d. 23. februar i teateret og så Holbæk Drama College’s “Vores forestilling om Sara”.

Kærlig og hårdtslående teater om mobning
Det er morgen, og mor kalder på Sara. Hun svarer ikke. Mor kalder igen og én gang til. Intet svar. Til sidst går mor ind på Saras værelse for at få hende op. Der lyder et skrig! Sara er væk. Forestillingen er i gang.

Sara er en pige på omkring 10 år. Hun har kærlige forældre og en storebror, som hun holder meget af. Sara har en bedsteveninde, Maria, som hun er meget sammen med. Men noget går galt i sommerferien, hvor Sara er bortrejst. Hun skriver til Marie. Men Marie svarer ikke.

Holbæk Drama College, “Sarahs Historie”.


Efter ferien kommer Sara tilbage til skolen, hvor Marie nu fører an i hele klassens mobning af hende. Ingen vil sjippe med Sara. Ingen kan lide hendes nye støvler og ingen vil komme til hendes fødselsdag. De siger hun lugter af lort.

Til sidst bliver det for meget for Sara. Hendes far forsøger at trøste hende. Han opfordrer hende til at sige fra og snakke med Marie. Men Sara føler ikke, at hun kan snakke med nogen – heller ikke sine forældre. Hvad der siden sker, skal ikke afsløres her.

Alle har et ansvar
Teater er en holdsport, siger Rob Parr, forestillingens instruktør. Hele holdet er ansvarlige for det, der foregår på scenen. Det samme gælder mobning. Alle har et ansvar, uanset om man selv er aktiv eller bare ser på. Drama college eleverne fungerer som et hold, timing og samspil fungerer som det skal. Med deres forestilling illustrerer de, hvordan alle parter spiller en rolle i mobning. Sara er hende med tørklædet og alle skuespillerne skiftes til at være Sara. Ligeledes skiftes de til at spille de andre karakterer: far, mor, storebror, Marie og klassekammeraterne. Således understreges pointen om, at alle kan blive udsat for mobning, og alle kan gøre noget for at stoppe det.

Holbæk Drama College, “Sarahs Historie”.


Eleverne giver sig fuldt ud
Drama college eleverne giver hvad de har i sig, og alle får lejlighed til at demonstrere, hvad de har lært. De benytter mime, stemme og krop til at udtrykke stærke følelser som kærlighed og omsorg, ensomhed og smerte. De skifter hurtigt fra den ene stemning og sociale sammenhæng til den næste som for eksempel fra fnidder i pigegruppen til dialog mellem to, der er lidt forelskede, fra krise i far-datter samtale til søskendes hygge under fisketur. Teksten og skuespillet varierer mellem dybt seriøse situationer til små pudsige detaljer.

Tempo, enkelhed og lidt humor
Der sker hele tiden noget på scenen, og der er mange sceneskift, men ind i mellem træder en fortæller frem og bidrager til at skabe sammenhæng. Skuespillet vækker stærke følelser, som dog er til at holde ud for publikum, idet man ikke bliver ved dem for længe og også kan trække lidt på smilebåndet af de små finurligheder. Alle spillere er klædt i neutralt sort tøj og scenerummet er mørkt uden kulisser, kun oplyst af spot på de karakterer, der agerer. Alt i alt er formen præget af en enkelhed, der fremhæver handlingen og budskabet.

Det kan ske for os alle
Historien er nok alvorlig, men også dagligdags. Familien har sine morgenrutiner, som vi genkender. Saras forældre er omsorgsfulde og gør deres bedste. Saras klasse er en ganske almindelig skoleklasse. Sara er en helt almindelig pige. Det er nok derfor historien rammer så hårdt. Det kunne have været os. Dig eller mig.

Vores forestilling om Sara er et enkelt og underholdende oplæg til debat om mobning og turnerer i denne uge på Holbæks skoler og ungdomsuddannelser. Snak med dine børn om den, når de har set den. Har du ingen børn, og har du ikke set teaterstykket, så snak med dine venner om mobning alligevel. Eleverne fra Drama College har vist, at det er vigtigt.

Medvirkende:
Mikkel J. Nielsen, Amalie Hallberg, Liva Lykke Friis, Matilde Dal Røgilds, Mia Fenja Kringelhede og Sofie Richoff Jensen
Instruktion: Robert Parr
Manuskript: Michael Ramløse og Kira Elhauge, bearbejdet af Robert Parr
Scenografi: Tanja Bovin
Teknik og værksted: Jakob Ebbe

Om HDC
Holbæk Drama college er et 3-årigt kursusforløb i samarbejde mellem 3 parter: Holbæk Teater, Teatret Fair Play og Stenhus Gymnasium.

Holbæk Drama College, “Sarahs Historie”.

Denne artikel er publiceret den 25. februar 2019 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply