19. april 2024

Arkivfoto: <a href="https://pixabay.com/users/Finmiki/">Finmiki</a> / Pixabay

Arkivfoto: Finmiki / Pixabay
FødevareBanken vil i samarbejde med Boligselskab Sjælland udvikle og afprøve madfællesskaber i almene boligområder – bl.a. i Holbæk. Projektet har netop fået knap to mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden.

Seks dage om ugen, året rundt deler FødevareBanken tre tons overskudsmad ud til socialt udsatte. Alligevel er der en del mennesker, FødevareBanken ikke når frem til. Det er folk, der ikke kommer på de væresteder og herberger, hvor FødevareBanken allerede leverer mad. Det skal et nyt projekt lave om på.

Sammen med beboerne og medarbejderne i de boligsociale områder på Sjælland vil FødevareBanken i de kommende år udvikle og afprøve madfællesskaber for beboere.

– Vi får løbende henvendelser fra mennesker, som er socialt udsatte på den ene eller anden måde, men som ikke kan eller ikke ønsker at benytte sig af de steder, vi leverer til. Desuden er det ikke alle, der bor i nærheden af en af vores eksisterende modtagerorganisationer, hvilket selvfølgelig er endnu mere udtalt, når vi kommer længere væk fra de større byer, siger direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen.

– Vi vil derfor udvikle og afprøve madfællesskaber i almene boligområder i samarbejde med Boligselskab Sjælland og gerne andre organisationer. Vi leverer allerede til projekter baseret i almene boligområder bl.a. Cafe Smil i Roskilde og Madklubben Akacieparken i Valby., siger Karen-Inger Thorsen og uddyber:

– Vi vil gerne etablere, udvikle og afprøve forskellige typer af madfællesskaber sammen med beboerne i de områder og undersøge om det skal være morgenmadscafe, aftensmad eller noget, der sker i weekenden? Hvordan skal beboerne inddrages? Skal der være frivillige eller en mindre gruppe af de mest ressourcestærke beboere, der arrangerer det? Skal der være et element af undervisning i forhold til sund mad/undgå madspild og mange andre ting? Uanset hvilken model, vi ender med, er fællestrækket, at man tilbereder og spiser maden sammen, siger Karen-Inger Thorsen.

Siden skal de forskellige projekter evalueres for at finde frem til hvilke løsninger, der virker bedst.

Behovet er tilstede
Boligselskab Sjælland oplever et behov i de almennyttige boligområder, og glæder sig til at udvikle og afprøve flere madfællesskaber. Boligselskabet har udpeget boligområder i Køge, Ringsted, Holbæk og Vordingborg som de mest interessante.

-Ensomhed er en folkesygdom. Vores erfaring fra Beboercaféen i Æblehaven og Café Smil i Ringparken er, at det at spise sammen og mødes får en enorm betydning for de, der er lidt mere udsatte. Det bryder ensomheden, og fællesskabet betyder, at vi bliver lidt bedre til at holde øje med hinanden, og hvordan vi går og har det, siger udviklingschef Francisco Ortega.

FødevareBankens direktør Karen-Inger Thorsen fortsætter:

– Vi er enormt glade for, at Nordea-fonden tror på projektet og vil støtte os i bestræbelserne på, at flere udsatte danskere, kan få et godt måltid mad i fællesskab med andre. Vi ved, at et måltid mad er meget mere end blot mad. At spise sammen har en række afledte positive effekter, som bl.a. virker mod ensomhed.

Hun suppleres af Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden:

– Madfællesskaber både mætter og bringer folk sammen. Vi håber, at maden og måltidet kan blive en samlende kraft, så flere beboere kan komme hinanden mere ved.”

Projektet skal forløbe i to år og skal evalueres undervejs.