Anmeldelse: This is Christmas

“This is Christmas” på Holbæk Teater. Foto: Mie Neel

“This is Christmas” på Holbæk Teater. Foto: Mie Neel


Anmeldelse af ”This is Christmas”, teaterkoncert på Holbæk Teater, set den 6. december af Lise Zeuthen.

En forrygende juleforestilling med kendte julesange, musik, nisser, dans og strejf af velkendte situationer fra juletiden. På godt og ondt – og med kant.

Oplagt som indslag til julefrokosten!

Teaterkoncert – collage
Forestillingen er bygget op som en collage omkring julesange. Gamle julemelodier sættes i perspektiv af uventede versioner og dramatisering med et glimt i øjet. Scenens tre vægge dækkes af én stor julekalender med låger, der åbnes og lukkes i takt med nye indslag. Således er der styr på strukturen.
I første akt er der fokus på den ”gamle jul”, dens salmer og traditioner. Den lyse side af julen. I andet akt er det forbrugerræs og det lidt mere løsslupne juleri, der fylder.

“This is Christmas” på Holbæk Teater. Foto: Mie Neel

“This is Christmas” på Holbæk Teater. Foto: Mie Neel


Fuld fart og ny musik
Forestillingen har et højt tempo og nogle gange høj musik med rock, jazz, tekno m.m. Men der er også stille numre. Variation af genrer, hastighed og volumen er med til at skærpe publikums opmærksomhed og et veludført virkemiddel i sig selv. Musikken er kreativt bearbejdet og spillet af kapelmester Thomas Hansen samt to dygtige musikere Jesper Thomsen og Nikolaj Bloch.

Form og indhold med kant
Lidt inde i første akt meddeler en sur og vredladen dame, at der ikke må laves noget om på julen. Men det er lige præcis, hvad Brian og Kristoffer tør og gør.
Som eksempel vil jeg fremhæve ”Glade jul”, der udsættes for mellemøstlige toner, farverige gevanter og mavedans. ”En rose så jeg skyde” synges dog som vi kender den i al sin tidløse skønhed af Trine Pallesen, solo med traditionel musikalsk akkompagnement.
Bjørn Fjæstad, er med sit skæg selvskreven som julemand, men det er også en stor fornøjelse at høre ham synge bl.a. ”Dejlig er den himmelblå”. Fjæstad illustrerer samtidig en figur, som jeg ikke kan få ud af hovedet: Er det jesusbarnet med fuldskæg eller Maria med burka? (Bedøm selv)
Overraskelser er der mange af, ikke mindst Holbæk Garden for fuld udblæsning.

Forbrug, fest og fred
I andet akt omdannes scenevæggene til en masse tandhjul. Det er jul: Forbrugerismen har sat ind. Stress og jag. Nisser og mennesker har nok at gøre. En fortravlet brunkage danser hen over scenegulvet. Men børnene bliver glade for gaverne.
Det er julefrokosternes tid og på værtshuset danser et par ømt, mens en ensom og beruset eksistens (Morten Hemmingsen) synger ”Rudolf med den røde tud”. En ny, lidt rå, men følsom udgave af den kendte børnesang.
Efter juleræs og udskejelser – ledsaget af mekanisk tekno- lægger de fire skuespillere sig pludselig på gulvet og synger en stille sang. Med stemmernes samklang fornemmer vi, at det er muligt for selv forbrugere, festaber og frosne sjæle at nå hinanden.

“This is Christmas” på Holbæk Teater. Foto: Mie Neel

“This is Christmas” på Holbæk Teater. Foto: Mie Neel


Timing og godt gang i den
Forestillingen har en formidabel timing, hvilket giver plads til at rumme de mange skift og sansemæssige input. De fire skuespillere/ sangere er gennemgående mens seks statister med stor indlevelse og spilleglæde udfylder flere roller, end man skulle tro muligt. Dans og anden bevægelse gør de små fortællinger levende og udtryksfulde og er værd at se på i sig selv.

Lys, skygge og lidt sne
Lys og scenografi skal fremhæves som meget effektfuld og flot koordineret.
Pludselig er scenen omdannet fra julekalender til ”Gammelby” eller et snevejr, så til tandhjul og til kalender med låger igen. Lyset er med til at skabe stemninger og fokus på alt det, der foregår oppe og nede.
Et særlig smukt scenebillede bliver til mens Karoline Munksnæs synger ”Jeg så julemanden kysse mor”. En lille drengs perspektiv går lige til hjertet. Hvor der før var låge i kalenderen, åbnes en kæmpe stor dør. I en lyssprække anes skyggerne af henholdsvis mor, julemand – og nu også far. Det skal ikke afsløres her, hvad far gjorde, da julemanden…. Ha, ha, ny udgave!

Dette er jul
Kort sagt: julen er lys, fred og mildt snevejr. Publikum følte sig godt underholdt, og vi gik hjem med ”This is Christmas” i ørerne, smil på læben og lidt skæve vinkler på det hele. Hvad kan man ønske sig mere?

Forestillingen spiller frem til d. 30.12.18 på Holbæk Teater

Medvirkende
Skuespillere: Trine Pallesen, Morten Hemmingsen, Bjørn Fjæstad,
Karoline Munksnæs
Musikalsk arrangør og kapelmester: Thomas Hansen
Musikere: Jesper Thomsen og Nikolaj Bloch
Statister: Klara Bjørn Jensen, Esther Ackerman, Katrine Kraul Ibsen,
Mathilde Karppinen, Michael Nielsson, Tobias Lind
Instruktion: Brian Kristensen
idé og manuskript: Brian Kristensen & Kristoffer Møller Hansen
Koreograf: Sofia Karlsson
Lysdesigner: Karl Sørensen
Lydkonsulent: Baldur Kampmann
Afvikling lyd: Henrik Bank
Afvikling lys og video: Karl Sørensen
Afvikling bagscene: Lucas de Azevedo/Helle Birkholm
Skræddersalsleder: Helle Birkholm
Skrædder: Anne Jørgensen
Rekvisitør: Mia Bredsdorff, Helle Birkholm
Scenebygger: Lucas de Azevedo,
Ass. scenebygger: Marcus Lapiki
Teknikelev: Christian Bødker Nerild
Fotos: Mie Neel
Produceret af Holbæk Teater

This slideshow requires JavaScript.

Denne artikel er publiceret den 9. december 2018 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply