19. juli 2024

(Privatfoto - stillet til rådighed af Ole Brockdorff)

Stigevognen fra Holbæk var med ved indsatsen i 1968. (Privatfoto – stillet til rådighed af Ole Brockdorff)

For 50 år siden var brandfolk fra Holbæk med til at kæmpe mod flammerne, da Roskilde Domkirke brændte. Søndag blev 50 året markeret ved et arrangement ved Roskilde Domkirke. Både mandskab og materiel fra Holbæk var med til markeringen.

“Domkirkens gamle træværk brændte som tørt krudt. Få minutter efter, at den første svage røg blev set kl. 12,45, lå hele den østlige del af taget i flammer. Margrethespiret, der var på det nærmeste færdigrestaureret efter års arbejde – det kostede næsten en million – forvandledes til en kæmpemæssig fakkel” – Sådan skrev Ekstra Bladet om branden i Roskilde Domkirke dagen efter.

Roskilde Domkirke i Flammer. Foto: Roskilde Domkirke.

I artiklen hed det også:

“Brandfolk fra Roskilde, København, Ringsted, Frederikssund og Holbæk kæmpede i over fire timer, før branden var slukket”.

Stigevogn fra Holbæk
Holbæk Brandvæsen blev den 26. august 1968 bedt om at assistere ved branden i Roskilde Domkirke. Afsted mod Roskilde kørte både en sprøjte og en stigevogn, der sammen med brandfolkene fra Holbæk blev sat ind mod flammerne.

Søndag var den gamle stigevogn fra Holbæk Brandvæsen tilstede foran Roskilde Domkirke, selvom den ikke længere er i “tjeneste”, så er den stadig køreklar og en del af samlingen hos Foreningen til bevarelse af gamle brandbiler i Vig.

Stigevognen blev udstillet sammen med andre brandkøretøjer – både gamle og nye – så nysgerrige kunne få et blik på et af de køretøjer, som var med til at redde en vigtig del af danmarkshistorien.

Udover udstilling af de gamle brandkøretøjer, så var der øjenvidenberetninger og beretninger om brandvæsnets og politiets indsats i de hektiske timer, hvor ilden blev bekæmpet, mens andre forsøgte at redde de uerstattelige historiske skatte i kirkens indre, ved bl.a. at dække dem til.

Der blev også vist historiske film og holdt gudstjeneste i Domkirken.

This slideshow requires JavaScript.