Læserbrev: Fra lyrik til fakta om Sportsbyen

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev.

Fra lyrik til fakta om Sportsbyen

I Nordvestnyt torsdag kunne man læse en venlig udlægning af sportbyskandalen på foreløbigt ekstra 11 mio. kr. for flytning af jord. I det følgende ridser jeg dog fakta op, alt hentet fra administrationens egen forklaring til politikerne:

Avisartiklen oplyser, at Sportsbyfonden ”i februar sidste år gjorde opmærksom på, at der skulle flyttes mere jord end forventet”. Administrationens egen forklaring er, at kommunaldirektøren fik fakturaen stukket i hånden den 8.2.2017!

Artiklen oplyser, at politikerne blev præsenteret for problemet ”få dage efter”. Af administrationens skriftlige redegørelse fremgår, at hele byrådet fik det at vide den selv samme dag!
Artiklen fortæller, at administrationen ”granskede regningen tilstrækkeligt til at acceptere kravet.” Administrationen erkender, at det gjorde den ved at sende en ingeniør ud, som kiggede på området, der for længst var ryddet for den opgravede jord, og som så mente, at det da nok kunne passe, at der engang havde ligget 400.000 kubikmeter!

Artiklen oplyser, at ”problemet blev nævnt 23.oktober og 8. november”. Ja sikkert – men da havde hele byrådet vidst det i mere end et halvt år.

Sjovt nok fortæller hverken avisen eller administrationens redegørelse, hvem der underskrev checken på 10 mio. Var det borgmesteren? Var det kommunaldirektøren? Var det den ansvarlige direktør for området?

Sagens egentlige kerne er ganske enkelt, at Holbæk Kommunes administration har været sleeping partner i det Offentlig-Private-Projekt Holbæk Sportsby. Direktørerne har slet ikke været bevidst om at have med kommercielle virksomheder at gøre og har ikke udført det fornødne tilsyn med gravearbejdet. En kvik medarbejder på byggepladsen ville naturligvis have undret sig over, at gravemaskinerne blev ved med at grave..

Ansvaret ligger glasklart hos den daværende borgmester og den siddende kommunaldirektør, som skulle have sikret løbende dialog med entreprenøren og jævnlig kontrol med arbejdets udførelse.

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: Det er en demokratisk ret for folkevalgte politikere at være uvidende om meget i den kommunale organisation. Men det er ikke en ret for deres nærmeste rådgivere – direktionen – at lade dem blive ved med at være uvidende.

Vores nuværende borgmester er – uanset hvad hun måtte have stemt i sin tid – nødt til at sikre flertal for bevilling af de 11 mio.kr. Det er enhver borgmesters pligt at drive sin kommune på de forhåndenværende præmisser. Aben sidder på administrationens skulder.
Til orientering: Jeg er ikke modstander af sportsbyen – men jeg er tilhænger af ordentlighed i forvaltningen.

Bent Brandt
Ahlgade 58B
4300 Holbæk

Denne artikel er publiceret den 25. juni 2018 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply