Læserbrev: Kommunal svinestreg mod Orøs kulturliv

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Kommunal svinestreg mod Orøs kulturliv

For få dage siden forbød Holbæk Kommune foreningen og museumsaktive på Orø at bruge øens nok mest afholdte samlingssted, Stakladen på Hestebedgård. Det fik som umiddelbar konsekvens, at landets nok mest populære Songwriter festival – Orø Midsommerdage – måtte aflyse festivalen. Programmet var ellers lige offentliggjort med 23 bands/kunstnere over tre dage fra hele landet.

Kommunen mener, at Stakladen ikke er godkendt til og egnet som Forsamlingslokale. Det er jo en synspunkt som sikkert kan begrundes i et væld af paragraffer – hvilket da også embedsmændene gjorde, da det lykkedes os af få dem til Orø for at se på Hestebedgård i virkelighedens verden.

Til gengæld var embedsmændene absolut ligeglade med, at deres indgreb rammer en hel række vigtige kulturbegivenheder på øen, hvoraf flere tiltrækker ganske mange turister. Embedsmændene var også ligeglade med, hvordan vi nu for 5. år skulle gennemføre vores songwriter festival på Hestebedgård. De stillede ikke ét spørgsmål til os om, hvordan, vi har håndteret brandvagt, køreveje ind til festivalen, ildslukkere, flugtveje etc. Vi forsøgte selv at fortælle, men det gjorde intet indtryk.

Særlig besynderligt er det, at Festivalen alle år har sørget for, at Holbæk Kommunens Beredskab har været detaljeret orienteret om festivalens lokaler, flugtveje osv. Men altså nu fem år efter vi startede, finder papirerne veje til embedsmændene i byggeafdelingen, og vupti – Stakladen skal lukkes.

Der er noget rivende galt i denne sag.
– Hvorfor har kommunen ikke styr på sit beredskab?
– Hvorfor griber embedsmændene ind og lukker en række kulturarrangementer på Orø uden at sørge for, at kommunens kulturfolk involveres til hjælp og rådgivning?
– Hvorfor hjælper kommunen ikke til at der findes en mindelig løsning?

Jeg har aldrig tidligere oplevet en så firkantet og tonedøv fremfærd fra et hold embedsmænd, og jeg tvivler da på, det kan være sådan Holbæk kommunes folkevalgte ønsker, at kommunen skal drives?
Vi er uenige i beslutning, men forstår embedsmændenes synspunkt. Vi anfægter måden sagen er behandlet gennem årene og vi er rystede over embedsmændenes tunnelsyn i sagen.

Beslutningen og fremfærden er en kulturel svinestereg mod Orø, og den kunne sandelig have været håndteret klogere, nu da kommunen endelig vågnede til dåd mange år efter, den fik den første orientering om Orø Midsommerdage Festival.

Jeg tror Holbæk Kommune er godt i gang med at brænde sine broer til de mange kulturaktive på Orø, og det er da en skam for kommunens største turistattraktion. Hvem kan have nogen som helst tillid til Holbæk Kommunes embedsværk efter dette?

Simon Bordal Hansen
Orø Midsommerdage Festival og Orø Musikforening
Bygaden 72
Orø

Denne artikel er publiceret den 14. februar 2018 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

8 kommentarer

 • Jeg undrer mig ikke over kommunens tunnelsyn, det er helt normalt i forvaltningen.
  Prøv at søge aktindsigt i sagsbehandlingen, der vil I sandsynligvis ville kunne se jer selv omtalt hånligt og nedladende i interne mails. Og I vil sandsynligvis også opdage at sagen ikke har været oppe og vende politisk, de folkevalgte har sikkert ikke hørt om den før.

 • Henrik Persson

  Godt brølt, løve. Beboerforeningen støtter!

 • Kristian Nielsen

  Godt skrevet, Simon. Min egen erfaring med lokalt embedsværk, er at man ikke skal lade sig skræmme. Jeg har adskillige gange oplevet at en stålsat embedsmand har måttet bøje sig idet han/hun ikke havde helt styr på paragrafferne. Så mit råd er at få det set igennem af en advokat. Håber inderligt at det lykkes jer at beholde stedet.

 • Ak ja lille Danmark, landet med de mange konger. Embedsmænd, der sidder og gemmer sig og styrer diktatorisk som det mangehovede monster Hydra, og gør det velvidende at det er urimeligt overfor de, der har lavet et kæmpe arbejde for at trække kunstnere og turister til øen. Det er foragteligt.

 • Mette

  Godt skrevet Håber virkelig det bliver til noget igen, er så hyggeligt

 • På vegne af vores restaurant, Den Gode Viking på Orø, så er det under al kritik, at embedsmænd ikke sætter sig ned og finder en løsning, i stedet lukker man en af Øens største turistattraktioner. Turister er livsvigtige for øens erhvervsliv, uden dem, ingen erhverv. Så Holbæk Kommune, op af startehullerne og find en løsning, man kan bygge et stort sports anlæg, så kan man også løse dette.

 • Godt skrevet, Simon Bordal Hansen og Holbæks byråkrati er uforstålig.
  Merkelig sak det her. Etter mange års aksepteret bruk sier kommunen nei. Hvilke tilbud er gitt om veiledning, hjelp og støtte, eventuelt dispensasjoner(f.eks. ved at det lokale brandvesen har ekstra tilstedeværelse udenfor) fra kommunens side? Noenganger føler man at man; ved frivillighet, blir direkte modarbeidet av det offentlige. Vi har delvis lignende problem med Orø-toget.
  (Jeg skriver norsk, bruk event. GoogleTranslate)

 • Marianne Haugaard

  Nu er det så dokumenteret at Holbæk Kommune er fuldkommen ligeglad med Orø og på ingen måde vil bakke op om den indsats, der gøres af frivillige på øen for at tiltrække turister til øen og dermed kommunen.. det er forstemmende og helt utroligt pinligt at være vidne til så ringe arbejde fra embedsfolkenes side. Der er ikke noget at sige til at Holbæk Kommunes økonomi er ad helvede til, når de som forvalter den ramme, som vi andre skal bruge til at tiltrække turister til kommunen, gør det så forbandet dårligt.

Leave a Reply