7. december 2023

Foto: Michael Johannessen.

Foto: Michael Johannessen.

I morgen går det løs. Borgerne i de 98 danske kommuner går til valg. I Holbæk kan 55.531 borgere afgive deres stemme, enten på et parti/liste eller på en af de 155 opstillede kandidater, på ikke mindre end 13 lister.

Med en forventet stemmeprocent på godt 70, som ved sidste valg, skal der omkring 1200 stemmer til et mandat, så der bliver kamp om pladserne i det nye byråd med de mange opstillede kandidater.

Mange er enige om at valget er det mest uforudsigelige gennem en hel menneskealder.

Hvorfor nu det. Jo, for det første har der med al tydelighed været en stor utilfredshed med det nuværende byråd. Nok mere end sædvanlig. Der har ikke været styr på ”pengekassen”. Et stort underskud på den ”daglige” drift har resulteret i, at Holbæk er om ikke den fattigste kommune i landet, så dog blandt de fattigste. Dertil kommer en stor uenighed hos borgerne omkring borgmesterens projekt, Holbæk sportsby.

I byrådet har ovennævnte skabt en ubehagelig stemning, der mod al forventning har medført et politisk kaos, så det store flertal bag Søren Kjærsgaard som borgmester, næsten er blæst væk. Med 29 stemmer bag konstitueringen i dec. 2013, kun to fra Enhedslisten stemte ikke på Søren Kjærsgaard, og alligevel er det lykkedes for borgmesteren at splitte partierne, der nu melder sig med hver sin borgmester. Det er altså anderledes end tidligere år, nu hvor de fleste af partiernes spidskandidater både skriver og fortæller, at de under ingen omstændigheder ønsker at støtte Søren Kjærsgaard for et genvalg i den ”varme stol”. De 29 mandater bag borgmeter Søren Kjærsgaard, er nu blevet til under 10. Et ganske stort tab.

Men det store spørgsmål er: Hvem kan man så blive enige om som ny borgmester. Der skal jo 16 mandater til for at blive valgt. Det afhænger af to ting: For det første skal de øvrige partier opnå et godt valg, og derfor skal der tages stemmer fra de to største partier, Venstre og Socialdemokratiet.

Nå, med den ballade der har været i denne valgperiode, hvor Venstre og Socialdemokratiet har mistet har mistet henholdsvis to og fire mandater til andre lister, er det da spændende at se om vælgerne følger samme linje, eller om er de mere trofaste mod deres ”gamle” parti.

Ingen ved det.

For det andet: Hvor mange partier/lister bliver medlem af det nye byråd fra 2018. Får det nye byråd samme antal partier som ved valget i 2013, nemlig 6, eller opnår udbryderne, der nu repræsenterer andre partier/lister stemmer nok til at opnå valg? Ingen ved det.

Men en ting er vel sikkert. Jo flere partier/lister der opnår valg, jo vanskeligere vil det være at blive enige om en ny borgmester.

Ingen borgmesterkandidat er klar favorit, så borgmester Søren Kjærsgaard er vel ikke afskrevet endnu.

Gæsteskribent: Søren Wolstrup.