Lortearrangement på Brorfelde Observatorium

Arkivfoto: PIX1861 / Pixabay


Nej – ordvalget i overskriften er ikke Holbaekonline.dks, men sakset direkte fra en pressemeddelelse fra Brorfelde Observatorium om et spændende arrangement om hvordan astronauter går på toilettet i rummet.

Søndag den 19. november holder Brorfelde Observatorium International Toiletdag og denne dag er dedikeret til alle slags toiletter fra naturens hul, til fortidens das, det moderne porcelænstoilet og helt ud til støvsugertoilettet på ISS, den internationale rumstation.

Måske tænker man ikke så meget over det, men astronauter går også på toilettet og de gør det sågar lige så ofte, som alle andre også gør. Det er bare ikke helt nær så simpelt, når vand er livsnødvendigt. I rummet er tis, sved og tårer spild af godt vand, og det må ikke mistes.

Ved arrangementet kan man komme helt tæt på toilettets historie, og turen går ud i rummet og lidt ud i fremtiden – for hvad skal man gøre, når man rejser til Mars? En rejse på mindst 7 måneder, hvor man ikke må miste den lille del vand, man har med. Hvad med astronauternes afføring? Deres lort? Det er også splid, man ikke har råd til at miste! Afføring er ikke blot lort. Det bliver en dag, hvor der gås tæt på den forskning, man ikke hører så meget om.

– Vi forsøger altid at lave nogle aktiviteter for børn og voksne, som er sjove, men også lærerige, siger Thomas Johansen, naturvejleder på Brorfelde Observatorium.

Mere information om arrangementet og salg af billeter på www.brorfelde.dk

Denne artikel er publiceret den 14. november 2017 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply