Læserbrev: Peberspray under kontrollerede forhold

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Peberspray under kontrollerede forhold.

Gennem længere tid har der i befolkningen, været et stigende ønske om at kunne købe og anvende en peberspray til selvforsvar. De nye toner fra bl.a. Venstre er et skridt i den rigtige retning. Venstre har tidligere afvist at lovliggøre peberspray, men erkender at mange danskere ønsker et sådant “våben”.

Kan det give unge mennesker en større tryghed når de færdes i nattelivet og ældre medborgere en tryggere tilværelse blandt andet i eget hjem, så er det positivt!

Mange borgere udsættes dagligt for meneningsløse overfald. Politiet gør en stor indsats, men kan jo af gode grunde ikke være alle steder.

Kan en lille harmløs sprayanordning medvirke til, at banditter og overfaldsmænd tænker sig en ekstra gang om, inden de gør sig selv til voldsmænd, kan det være et skridt på vejen til at få stoppet den megen kriminalitet og overfald mange udsættes for.

Det skal selvfølgelig være under ordnede og regulerede forhold. F.eks skal man være over 18 år for at købe og den må kun kunne købes bestemte steder. Det er selvsagt et forsvarsvåben som kun må anvendes i nødværge!

I mange europæiske lande kan man med lethed købe en peberspray og derfor kan man frygte, at våbenet er betydeligt mere udbredt end de danske myndigheder tror. Også her gælder det om, at legalisere noget som er udbredt og lad det komme under kontrollerede forhold.

Bliver man – som det er i dag – taget af politiet for, at have en peberspray på sig, kan det give store bøder og skulle man komme i en situation hvor pebersprayen benyttes i selvforsvar, er det ikke sikkert at man slipper for at have brugt et “våben” i nødværge! Det kan ikke være rigtigt.

Omvendt skal der ikke ses med milde øjne på et eventuelt misbrug af “sprayen”. Et tillidsbrud på dette område ville være ødelæggende for borgernes sikkerhed.

Bjarne Kongsted
Byrådsmedlem – Venstre
Holbæk Kommune

Denne artikel er publiceret den 5. september 2017 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

2 kommentarer

 • Carsten Andersen

  Det er en rigtig dårlig ide Bjarne. Vi skal have færrest mulige våben på gader og stræder. De fleste voldssager foregår blandt folk, der kender hinanden i forvejen. En peberspray vil blot give en falsk tryghed. Det bedste forsvarsmiddel er at løbe sin vej, hvis det overhovedet er muligt….

  Carsten Andersen.

 • Ida Aasvang

  Det er et uigennemtænkt forslag. Man kan ikke vide hvem der går ned og køber en peberspray, den kan da også bruges til at gøre sit “offer” mindre kampdygtigt. Nej vi skal ikke til at have flere våben. Hvis man går rundt og er bange for at blive overfaldet, findes der andre løsninger. Eks. en overfalds alarm som udløser en hyletone, bare for at komme med et eksempel.
  Det ville nu være ideelt hvis man kunne tage fat om problemets kerne, i stedet for at uskadeliggøre potentielle ofre. Hvem der overfaldspersonerne? Er der lighedstegn? Kender offer og gerningsperson hinanden i de fleste tilfælde? Er ungdomsmiljøet blevet grovere? Først når vi kender svar på nogle af de spørgsmål kan vi arbejde med det egentlige problem. Vold har dog altid eksisteret, det ville være utopi at tro at det bare kan løses, men en peberspray mener jeg ikke er vejen frem.

  Ida Aasvang
  Byrådskandidat
  Alternativet

Leave a Reply