Læserbrev: Fra central kontrol til lokal tillid?

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Fra central kontrol til lokal tillid?

Holbæk Kommunes skolevæsen har været misligholdt i bølger i alt for mange år. I første bølge blev skoler lukket med henvisning til rentabilitet uden hensyn til lokale handelsforhold og uden smålig skelen til, hvad det ville betyde for børns og voksnes oplevelse af at bo i naturskønne omgivelser, når mange timer skulle bruges til skoletransport.

I anden bølge begyndte kommunen at centralisere med dannelsen af otte distrikter og fjernelse af den alt afgørende lederfunktion på hver enkelt skole. Samtidig voksede lederlagene i den kommunale administration, hvorved det pædagogiske ansvar rykkede længere væk. Med denne fundamentalt forkerte beslutning, blev ansvaret sløret hvad angår gennemførelsen af den stærkt omdiskuterede skolereform.

Tredje bølge bestod i at gøre en forkert beslutning dobbelt så forkert, da de otte distrikter blev til fire. Antallet af lederlag er nu oppe på syv fra byråd til skolens kontor. Samtidig blev antallet af bestyrelser tilsvarende halveret, så de enkelte matrikler ikke mere er sikret repræsentation. Skolevæsenets kontroltænkning og centralisering er nu total. – Nåh ja, man kan selvfølgelig nå at halvere antallet to gange til!
Denne centralisering er pest for det danske skolevæsen, der før havde et verdenskendt ry for at udklække kreative og selvstændige elever. Resultatet er utilfredse elever og forældre, afmægtige ledere, lærere der forlader folkeskolen og blomstrende privatskoler.

Den helt centrale kommunale opgave at sikre sine borgere en god skoletid og et godt udbytte er i færd med at smuldre væk.

Mens det endnu kan nås, bør politikerne give de tilbageværende skoler deres frihed tilbage med selvstændige budgetter, selvstændige ledelser og selvstændige bestyrelser. Og ja – nogle af dem bliver dyrere at drive, men alle får et lokalt ansvar for at det lykkes i modsætning til nu, hvor alle sidder og venter på en ordre ovenfra, formuleret af velmenende ledere, der bare ikke har deres gang ude i virkeligheden.

Men det forudsætter, at byrådet kobler om fra kontrol til tillid. Og det forudsætter, at byrådets rådgivere oplyser de folkevalgte om, at der faktisk findes kommuner uden for lille Holbæk Kommune, der har indset denne nødvendighed.

Jeg har noteret mig, at Solvej Pedersen (RV) signalerer noget, der minder om ovenstående. Ja, selv en Venstrekandidat synes at se et lysglimt i horisonten!

Konservative går i forvejen ind for lokal medbestemmelse, så hvem ved – måske lykkes det Holbæk Kommune at ryste fortidens centrale krampe af sig efter næste valg?

Bent Brandt
Ahlgade 58B
4300 Holbæk

Denne artikel er publiceret den 25. marts 2017 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply