Jespers klumme: Orø en særdeles aktiv ø

Foto: Jesper von Staffeldt - indsat: seneste nummer af Orø Nyt.

Foto: Jesper von Staffeldt – indsat: seneste nummer af Orø Nyt.


Orø er på ca. 15 kvadratkilometer og har stadig under 1000 indbyggere. Men det går da fremad med indbyggertallet, og især skal man lægge mærke til at Orø er lidt af et hit blandt unge børnefamilier.

Og så ligger Orø altså i køreafstand til Storkøbenhavn, og selv om der er en trækfærge imellem, så kan man ikke bruge den som undskyldning for at komme for sent på arbejde. I de seks år jeg arbejdede i Stenløse, var der ikke en eneste gang jeg blev forsinket af færgen, selv når frosten satte ind og fjorden frøs til is, kunne man stole på den gule færge.

Med trækfærgen kan man altid komme til og fra Orø. Arkivfoto: Jesper von Staffeldt.

Med trækfærgen kan man altid komme til og fra Orø. Arkivfoto: Jesper von Staffeldt.

Orø er en aktiv ø, med mere end 100 foreninger, og Orøborgerne er kendt for der er lige så mange meninger på øen, som der er indbyggere. Derfor er det heller ikke nogen let opgave at koordinere lidt større arrangementer, så af den grund kan man godt opleve to større kræmmermarkeder på samme tidspunkt måske liggende et par hundrede meter fra hinanden. Som sagt, selv om der er mange forskellige meninger, så er der en ting alle på øen er enige om, om man så er Venstremand, god gammeldags socialdemokrat eller stemmer på Enhedslisten: Man skal ikke spare en lokal natpleje væk. En historie som præger øens egen avis “Orønyt” og går man ind i avisen, kan man læse ret så barske kommentarer som f.eks. …. Det er totalt forrykt. Sidder der ikke en person med sund fornuft i kommunen, der kan se det vanvittige ved det? Godt spørgsmål, jeg tør/kan ikke besvare det spørgsmål!

Men øens avis er heldigvis også fyldt med gode og lidt morsomme historier: “Birthe & Clay finder den indre viking.” Birthe og Clay, som i flere år har drevet Spisestedet Orø med succes, har nu gennem-renoveret spisestedet og kan nu byde på en masse godt rødt oksekød og artiklen om dette spisested indledes med: Nogle spisesteder på Orø lukker med jævne mellemrum, Trækker stikket eller løfter konkurs-kortet. Men hos Birthe og Clay, kender de ikke den melodi, De har knækket koden til hvordan man driver et spisested og holder skruen i vandet år efter år. Bedre reklame man vist nok ikke få.

Øens skole klarer sig godt i de nationale tests. Foto: Jesper von Staffeldt.

Øens skole klarer sig godt i de nationale tests. Foto: Jesper von Staffeldt.


En anden solstrålehistorie er “Orø skole topper i national elev-test.” At en skole i Holbæk kommune ligger i toppen er vist nok lidt af en sensation, det er ikke mange år siden den radikale politiker Emrah Tuncer udtalte til Holbaekonline.dk: Holbæk skolevæsen er rø… af 4. division! Helt uret havde han ikke.

Og der er sket meget positivt med Orø skole. Da jeg i 2003 flyttede til Orø og stadig underviste på Stenløse Privatskole, en god borgerlig, boglig privatskole, var der flere sagde: Hvorfor ikke springe den lange transport over og få job på Orø Skole. Næææh tak sagde jeg. Små børn med snottede næser og snørebånd der skulle bindes, var ikke lige mig, så hellere undervise de ældre elever i Pythagoras og Ohms lov. Og så syntes jeg også at den daværende “Rundkredspædagogik” ikke lige var min kop te. Men det er heldigvis blevet anderledes, eleverne trives dog stadig rigtig godt, men nu er det faglige tilsyneladende kommet mere i højsædet.

Vi har tidligere nævnt, at en lærling hos Orøfirmaet Tækkepartner, der for nyligt vandt Danmarksmesterskabet i Skills. I det nye nummer af Orø Nyt, kan man – også de mere erhvervsvenlige politikere i Holbæk – læse mere om vinderen.

Her er et link til det seneste nummer af Orønyt : https://issuu.com/simonbordalhansen4/docs/nr_175

Denne artikel er publiceret den 9. februar 2017 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

3 kommentarer

 • Søren Galberg-Lund

  Jeg synes at der skal laves en dæmning til Orø, således at udgifterne til ø livet ikke på falder kommunens skatteydere. Subsidiært vil vi gere aflevere Orø kvit og frit til Frederikssund kommune. Orø er ikke et aktiv for Holbæk kommune og dens indbyggere, når der ikke er en dæmning.

 • Leila Lindtoft

  nej tak vi har ikke lyst til en dæmning og så vidt jeg ved betaler vi alle sammen skat her på Orø og der bliver skåret ned på alt på Orø så så mange penge betaler i/vi skatte borger ikke og er sikker på at de fleste her på Orø men kan jo kun svare for mig selv vil temmelig sikkert gerne vil høre til Frederikssund i stedet for Holbæk så det kan ikke skræmme nogen ikke mig og så var vi også fri for at være med til at betale for den Arena vi ikke har nogen gavn af, der vil blive bygget selv om kommunen ikke har nogen penge så de fyre folk så dem der er tilbage ikke kan passe deres arbejde ordenligt fordi de har for meget at lave

 • Hanne Duelund Larsen

  Jamen dog Søren Galberg-Lund !!!

  En god idé, når man vil give udtryk for sine meninger, er at man først sætter sig ind i hvad der er op og ned på tingene. Bare et venskabeligt råd !

  “Udgifterne til ø livet”, som du skriver, er RIGELIGT dækket ind fra de indtægter, som kommunen får.

  Bl.a. fra de mange øboere, som har betalt og stadig betaler deres skat til kommunen. Desuden modtager kommunen meget store tilskud fra Folketinget, som desværre ikke mere er øremærket til øens “drift”, men i stedet for dumper ned og er med til at dække de enorme huller i byens kasse, som mest hænger sammen med dårlig og uhensigtsmæssig kommunal ledelse.

  Så pas du hellere på, for hvis Orø ikke mere var en del af Holbæk Kommune, så ville der SLET ikke være råd til de fuldstændige vilde investeringer (Arena, Trump Tower på stationen som de sidste forslag), som borgerne på Orø ufrivilligt giver bidrag til via de store tilskudsbeløb fra staten, som tilfalder Holbæk Kommune.

  Tænk f.eks. på forslaget om, at hjemmeplejens nattevagt ikke mere skal være til stede på øen.

  Til almindelig information – og dét kan du jo trænge til – kan jeg oplyse, at kommunen altid er villig til at lave oversigter og rapporter, som summer UDGIFTERNE op vedr. Orø. Men kommunen vil ikke oplyse fakta og stille tilsvarende analyser/rapporter op, som viser INDTÆGTERNE fra øen + staten.

  Det tyder på, at du også kun er blevet præsenteret for udgiftsrapporterne – eller er du bare utilfredsfreds i al almindelighed ???

  Håber at din dag bliver god alligevel 🙂

Leave a Reply