Boligkøb: Undgå disse tre misforståelser

Påsken er traditionelt højsæson for bolighandler. Men jagten på drømmeboligen kan ende med at blive ekstra dyr, hvis man ikke er godt nok klædt på fra starten. Her giver boligadvokat Kristina Søgaard fra Advodan hjælp til at styre uden om nogle af de typiske problemer.

Arkivfoto: PublicDomainPictures / Pixabay


Kristina Søgaard rådgiver hvert år omkring 650 boligkøbere, der køber hus, ejerlejlighed eller sommerhus. Hun giver dig her klart svar på tre udbredte misforståelser blandt boligkøbere.

Er der forskel på fortrydelsesret og advokatforbehold?
Når du køber bolig eller sommerhus, kan du fortryde dit køb – også efter du har skrevet købsaftalen under, så længe det sker inden for 6 hverdage. Fortrydelsesretten gælder uanset, om du køber direkte af sælger eller gennem en ejendomsmægler. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det koster 1 procent af købesummen, hvis du fortryder, efter du har skrevet under.

Sørger du derimod for at få et advokatforbehold skrevet ind i købsaftalen, inden du skriver under, så koster det dig ikke noget at fortryde dit køb. Men du skal selv sikre, at advokatforbeholdet bliver skrevet ind i købsaftalen. Når du har et advokatforbehold, kan fristen også være længere end de 6 hverdage, hvis der er behov for yderligere undersøgelser, inden du beslutter dig.

Dækker ejerskifteforsikringen alle skader?
Når en bolig bliver sat til salg, bliver der i de fleste tilfælde udarbejdet en tilstands- og elrapport på boligen. Det er en bygningssagkyndig, der laver rapporten efter en gennemgang af boligen, hvor han/hun registrerer synlige fejl og mangler. Det, du kan forsikre dig imod med en ejerskifteforsikring, er de skjulte mangler.

Der er som udgangspunk en række lovkrav til, hvad en ejerskifteforsikring skal dække, men forsikringsselskaberne har mulighed for at lave særlige undtagelser. Derfor kan der være meget stor forskel på dækningen fra de forskellige selskaber. Det betyder, at du som boligkøber skal være meget opmærksom på vilkårene i den ejerskifteforsikring, du vælger – og ikke kun se på prisen.

Er det nødvendigt at få rådgivning fra en advokat?
Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers mand – og som boligkøber bør du derfor søge rådgivning hos en, som udelukkende er på din side. Det kan fx være en boligadvokat, som har de juridiske forudsætninger til at vurdere, om der er noget med småt, som kan give dig problemer. Samtidig har advokaten en ansvarsforsikring, der dækker, hvis noget går galt.

Mange tror, at advokaten kun sørger for tinglysningen, når handlen er endelig. Men en advokat gennemgår også alt materiale i bolighandlen med dig, så du ved, hvad du køber, og advokaten holder styr på dine penge, indtil alt er på plads i tingbogen.

Boligsektionen

Denne artikel er publiceret den 22. marts 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply