Klumme: Julen er lysets fest – bare ikke i Holbæk

Der er ikke meget julehygge over Ahlgade. (stillbillede fra video).

Der er ikke meget julehygge over Ahlgade. (stillbillede fra video).

Når jeg mindes julen i min barndom, mindes jeg, at der var masser af julepynt i butiksvinduerne, nisseudstilling, musik på gaden og ikke mindst, var gader og stræder pyntet op til jul med guirlander og lys over gaderne.

Om det er fordi man – lidt tidligt – mindes 75 året for Danmarks besættelse med mørklægning i gaderne – eller om man bare er blevet en tand for nærige ved jeg ikke. Men det er bestemt ikke særlig jule-hyggeligt at gøre sine gaveindkøb i Holbæks handelsgader.

Jeg ELSKER at juleshoppe. Julen er nok det eneste tidspunkt hvor jeg rent faktisk gider at shoppe. Det er det eneste tidspunkt hvor jeg ikke forlader butiken hvis der står mere end to mennesker foran mig i køen og det er også det eneste tidspunkt hvor jeg ikke bliver irriteret over, at folk ikke selv går hen til hylden og henter de varer de vil købe, men absolut skal have ekspedienten til at fise rundt som deres personlige shopper, selvom der er en lang kø. Jeg bider det i mig og tænker “herregud, det er jo jul – og det er hyggeligt”.

Men, men, men… Da jeg gik rundt på Ahlgade, Nygade og Smedelundsgade en december eftermiddag i jagten på julegaver til venner og familie, var der ingen julestemning. Jeg fik ikke lyst til at smide mine hårdt tjente penge på disken i Holbæks butikker. Jeg endte med at gå i fakta og købe en liter mælk, inden jeg tog hjem igen – uden en eneste julegave.

Hvorfor?, vil nogen måske spørge. Jo ganske enkelt fordi at det var møgkedeligt at gå rundt i byens gader. Udover juletræet i Ahlgade som nogle private firmaer har sponsoreret – og ganske givet har trukket fra i skat – så var der ikke meget julestemning. Bevarres, der var nogle forkølede og ret tørre granguirlander om forretningernes vinduer, selvom det ikke var ved alle forretningerne. Her skal det dog bemærkes, at nogle forretninger har sat lys i deres guirlander – ikke at det gør den store forskel i det samlede indtryk af Holbæk som julehandelsby.

På torvet stod fem-seks lukkede boder – en havde muligvis åbent men jeg fandt aldrig ud af det, for jeg gad ikke gå hen i mørket og tjekke det.

Enkelte butikker havde gjort lidt ud af deres vinduer – her fangede især lingeri-butikkerne mine øjne – muligvis ikke så meget på grund af glaskuglerne i vinduerne.

Men ellers var mit samlede indtyk af Ahlgade, Nygade og Smedelundsgade: Mørke…

Julen er fra hedensk tid en tid til at fejre, at lyset er på vej, at dagene bliver længere og længere. Og så er Jesus jo også ifølge det nye testamente ‘Verdens lys’ og vi elsker at pynte op med lys derhjemme: Levende lys, elektriske lys i alle regnbuens farver, vi sætter levende lys på juletræet og hvis vi er så heldige, at det sner, så laver vi snelygter så vores gæster føler sig velkommen…

Men det har man vist ikke bidt mærke i hos handelsstandsforeningen eller i kommunen.

Der er omkring 110 butikker og virksomheder i Holbæk Handelsstandsforening, Center Holbæk og de vil nok alle sammen gerne have, at vi som forbrugere lægger vores penge i netop Holbæks butikker i stedet for at tage til Roskilde, Ringsted eller København.

På handelsstandsforeningens hjemmeside kan man læse, at “året igennem afholdes der aktiviteter af forskellig art, så som Store Bildag, Aftensalg,Natløb, Juletræ- og underholdning i bymidten de fire søndage i Advent. Herudover er der mange supplerende arrangementer alt sammen for ar skabe en levende bymidte og et godt sted at handle.”

og der står endvidere: “Disse arrangementer trækker mange kunder til byen, hvilket bidrager mærkbart til årets omsætning.”

Måske de selv er imponeret i handelsstandsforeningen over deres arrangementer og juleudsmykningen i Holbæks handelsgader. Men jeg er ikke.

Jeg er ikke sikker på, at jeg køber mine julegaver i Holbæk i år. Måske jeg finder en by, hvor der er julestemning, hyggelig julebelysning og hvor jeg som kunde føler, at den lokale handelsstandsforening og kommune også kan lide julen.

Klummen er udtryk for forfatteren holdning og ikke nødvendigvis udtryk for Holbaekonline.dks holdning.

13 kommentarer

 • Annette Petersen

  Du har så evigt ret, man bliver i hvert faldt ikke i julestemning her i byen.
  Handelstandsforeningen tænker kun på at score penge og ikke gøre noget for kunderne. Glædelig jul.

 • Lars O.

  Handelsstandsforeningen har aldrig været kendt for at være nytænkende eller ville bruge så meget som en bøjet femøre på noget som helst. Alt er discount med den handelsstandsforening.

 • Vi er på plads i vores bod lørdag og søndag frem til jul.

  Vi serverer kaffe og har suppekøkken.

  Og så kan man købe julegaver der gi’r mening.

 • Susanne Østerlid

  De har i det mindste ikke sat de møgkedelige plakater op i år. Og jeg er enig. Selvom jeg bor lige ved Ahlgade shopper jeg online eller i Kbh.

 • Elisabeth Ahlefeldt

  Juletræet i Ahlgade er doneret af Lions Klubben i Holbæk, der synes at byen i hvert fald skulle have et juletræ at samles om. Lions Klubben i Holbæk er også største enkelt bidragyder til julehjælpen i Holbæk Kommune.
  http://holbaek.lions.dk/

 • Lars O.

  Elisabet: Skal det så forstås sådan, at de firmaer som har reklamer rundt om juletræet enten a)nasser og stjæler goodwill fra Lions Club eller b) alligevel har været med til at betale for træet?

 • Christina Kragelund

  Hvor er jeg enig. Jeg er dybt skuffet over holbæks ikke-eksisterende julebelysning. Det er så ærgeligt. Og jeg tror at mange af holbæks borgere er af samme opfattelse. Min familie og jeg var i Holbæk by og købe lidt guf 1. Søndag i advent og vendte meget skuffet hjem, da det nærmest var en spøgelses-by. Idag kørte vi igennem byen på vej til fødselsdag omkring middagstid og der var stadig meget tomt. Jeg tænkte: “herregud, det er jo også tidligt en søndag. Der er sikkert mange i eftermiddag på gaden for at gøre de sidste juleindkøb”. Vi kørte derfor igennem byen på vej hjem omkring kl. 15 og konstaterede, at der stadig var tomt. Ikke fordi butikkerne ikke var åbne, men nok af den simple grund, at det ikke er særlig hyggeligt.
  Det er ærgeligt at Holbæk ikke kommer i gear og gør noget ud af hyggen i en gammel og charmerende by som Holbæk. Det kunne holde på borgernes penge og endda trække borgere fra andre byer til.

 • Kirsten C

  Desværre er jeg enig! Efter en tur i byens gader i dag, 3.søndag i advent – har jeg sjældent set noget så trist og kedeligt. Juleudsmykning/-hygge er ikke eksisterende.
  Sådan har det ikke altid været. Engang var der musik i gaderne. Engang kunne børnene møde julemanden med godter, engang både bød forretningerne på småkager, slik og gløgg. Engang var der lys overalt. Engang var det hyggeligt med en eftermiddag på gaden.
  Forretningerne skulle skamme sig!
  De røde boder er fine, men det der sælges er skod. Find dog lokale producenter og inviter dem til at låne en bod og gør det lidt festligt med lys og finske ovne.
  Kan forretningerne ikke selv finde ud af det, så find nogle det kan og etabler et juleudvalg. Disse kreative mennesker findes – også i Holbæk.

 • Lis S

  Ja jeg er næsten holdt op med at færtes på gaderne i Holbæk der er jo ikke noget julestemning så jeg tager til Roskilde og køber julegaver der er smukt pyntet og man kommer i godt humør….

 • Mette

  Vi valgte også Holbæk fra i år og lagde vores tusindkroner i Roskilde. Vi tager som så mange andre en julehyggetur, hvor vi køber julegaver, og Holbæk er ikke særlig julehyggelig i år. Før i tiden tjente søspejderne vist lidt mønt ved at pynte op i Holbæk midtby, men det er måske længe siden?

 • Allan

  Roskilde er da lige så dårlig som Handelsby som Holbæk er.
  Jeg har ofte været der for købe tøj hos Friluftsland og spejdersport, hver gang uden held da de mener jeg bare kan købe det på deres hjemme side, jeg vil aldrig købe tøj på nettet da jeg vil være sikker på at det passer.

  Da jeg var barn her i Holbæk havde man nogle røde lamper man hægte op.

 • Linda

  Man kan, hvad man vil ! og også Holbæk handelsstadsforening samt kommunen burde tænke på Holbæk borgerene og se at blive enige om hvordan man får samlet penge ind til en hyggelig juleudsmykning i gaderne. Ikke alt behøver at koste masser af penge, der findes frivillig arbejdskraft, der er sikkert også nogle der heller end gerne ville have. en hyggelig bod på gaden i julemåneden og betale for det osv. osv. Det handler bare om, at få ideerne og bruge nogle af de penge på gran og lys som der mistes på nul- julehandelen nu. Øv- Holbæk handelsstandsforening gør nu noget ved det !

 • Preben Hansen

  Min eneste bemærkning er: Man kan også spare sig ihjel.

Leave a Reply