På Holbæk Museum: De kom hjem – særudstilling om veteraner fra 1864

Projektmedarbejder Birgitte Pantmann står bag særudstillingen om de soldater der kom hjem fra 1864. Foto: Jesper von Staffeldt.

Projektmedarbejder Birgitte Pantmann står bag særudstillingen om de soldater der kom hjem fra 1864. Foto: Jesper von Staffeldt.

Det er 150 år siden Danmark – ikke uforskyldt – kom i krig mod Europas stærkeste militærmagt Preussen og Østrig:

Den tabte vi, og stort set alle de fejl der kunne begås i denne krig både fra politisk og militær side blev gjort og det særdeles grundgigt gjort, vel at mærke fra dansk side. Eneste fornuftige undtagelse var da general de Meza , en noget excentrisk ældre herre, trak tropperne tilbage fra Dannevirke.

Hvor mange der deltog fra Holbæk vides ikke , men 80 af dem vendte ikke tilbage. Mange døde ikke på slagmarken , men døde som fluer på Lazarettet, dels overlevede de ikke operationen, og gjorde de det endelig, så gik der i mange tilfælde betændelse i sårene, og penicillinen blev først opdaget ca 60 år efter.

De der kom tilbage havde for en dels vedkommende ar på sjælen , men psykologer var den gang et ukendt begreb. Mange af de danske soldater som er vendt hjem fra Afghanistan og Irak har fortalt deres historie til aviser og fjernsyn , men de soldater der i 1864 ikke kunne tåle” mosten” fortalte ikke om det, man var nærmest en smule flove over det, så man kan ikke læse om deres psykiske problemer i de mange dagbøger soldaterne har efterladt. Det har været deres familie og venner som har beskrevet deres situation .

Særudstillingen om 1864 på Holbæk Museum fokuserer ikke så meget på selve krigen, men mere på de soldater der kom hjem herfra. Den løber frem til maj.

Hør Projektmedarbejder Birgitte Pantmann fortælle om udstillingen her: (kræver flash afpiller).

Kan du ikke se slideshowet herover? – så klik her.

Leave a Reply