Anmeldelse: En kærlighedshistorie om en avis i frit fald

Ekstra Bladet - uden for citat er en kærlighedshistorie om en avis i en brydningstid. Foto: Mikala Krogh.

Ekstra Bladet – uden for citat er en kærlighedshistorie om en avis i en brydningstid. Foto: Mikala Krogh.

I går var der premiere på dokumentarfilmen Ekstra Bladet – uden for citat. Filmen blev vist i 48 biografer landet over – bl.a. i Mørkøv Kino og Kulturbiografen Frysehuset.
Hvordan får man en kommentar fra forældrene til et dræbt 2-årig barn, uden at virke som et svin? Foto: Mikala Krogh.

Hvordan får man en kommentar fra forældrene til et dræbt 2-årig barn, uden at virke som et svin? Foto: Mikala Krogh.


Filmens instruktør Mikala Krogh, har fået lov til at følge Ekstra Bladet på godt og ondt i en periode hvor historierne handlede om de danske gidsler Eddy og Søren og Lars Løkke Rasmussens bilags-sager med GGGI. I filmen følger vi tilblivelsen af de to historier, samt andre typiske Ekstra Blads historier. Vi ser en praktikant, der skal ringe på hjemme hos forældrene til et 2-årigt barn, som blev dræbt, da det faldt ud af vinduet og ramte gaden fra 2. sal. Og praktikanten spørger retorisk “Hvordan gør man det uden at være det største svin i verden?”.

På trods af sine historier, sin vagthund-rolle og selvforståelse som “den frække dreng i klassen”, så følger vi i filmen, hvordan oplagstallet falder støt til under 45.000. Vi ser hvordan Ekstra Bladets chefredaktør allerede har indset, at papiravisen nok er på vej i graven; “Vi regner på hvornår det ikke kan betale sig at udgive papiravisen mere”, siger han i filmen. Det er det digitale univers på internettet, der skal være Ekstra Bladets redning – med historier om porno, sex og patter sam skal tiltrække læserne og annoncørernes penge – til stor frustration for flere af de ansatte, som mener det går i den forkerte retning med journalistikken.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Erik Madsen på sit kontor med avisen i hænderne. Foto: Mikala Krogh.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Erik Madsen på sit kontor med avisen i hænderne. Foto: Mikala Krogh.


Vi følger Ekstra Bladets journalister, der oplever at blive klaget over og ryger i Pressenævnet. Vi følger redaktørens reaktion på Pressenævnets afgørelse i Eddy og Lopez-sagen og hvordan han udtænker i deen med to forsider, så Pressenævnets “lort” kan komme på den ene af forsiderne og avisen så skal læses bagfra den dag.

Avisen er død – længe leve avisen!
Poul Madsen er ikke nogen dum mand. Han ved godt hvad vej det går for papiraviserne herhjemme – inklusive Ekstra Bladet. Han vil af hele hjertet gerne have avisen på fode igen og stabilisere oplagstallet, men som han konstaterer i filmen, så er der ingen der har løst det problem endnu -“for så havde vi kopieret det”, som han siger.

Der arbejdes på at få den helt rigtige forside om Lars Løkke Rasmussens bilagsag. Foto: Mikala Krogh.

Der arbejdes på at få den helt rigtige forside om Lars Løkke Rasmussens bilagsag. Foto: Mikala Krogh.


Poul Madsen fortæller i filmen en lille anekdote fra morgenbordet i hjemmet, hvor hans søn gør ham opmærksom på, at mens han sidder og læser gårsdagens nyheder i papiravisen, så læser sønnen de seneste nyheder på computeren. – En meget rammende beskrivelse, af papiravisernes problem.

Alligevel kæmper Poul Madsen og resten af medarbejderne på Danmarks måske mest hadede avis for at holde den mere end 100 år gamle avis kørende – i håb om, at den også vil eksistere i fremtiden.

En kærlighedshistorie
Instruktøren Mikala Krogh kunne have valgt at stille kritiske spørgsmål til chefredaktøren og hans medarbejdere. Hun kunne have fået dem til at tage stilling til deres moral og arbejdsmetoder. Hun kunne have valgt, at gå lige i flæsket på Poul Madsen og givet ham tørre tæsk – som Ekstra Bladet ville have gjort det i gamle dage.

I stedet har hun valgt, at lave et intenst nærgående portræt af en avis, hvor alle – fra chefredaktøren til praktikanten, inderligt ønsker at den trykte avis overlever.

Det er en historie om kærlighed – hvor håbløs denne kærlighed så end kan virke…
Powered by Preview Networks

Leave a Reply