Galeasen Anna Møller søsat i Holbæk Gl. Havn

Mange mennesker havde fundet vej til Store bedding for at se Anna Møller blive søsat. Foto: Michael Johannessen.


Det var et imponerende syn, da Anna Møller blev søsat ved lørdag middag.

Mange nysgerrige tilskuere havde samlet sig ved Store bedding i Holbæk Gl. Havn for at følge søsætningen af galeasen Anna Møller.

Bag den imponerende galease – der nærmest minder om et helt sørøverskib – gemmer sig en historie om dansk søfart og et skib, der var som andre skibe i Danmark på den tid.

Anna Møller er bygget til skipper Martin Sørensen i Randers, og søsat i 1906. Dengang under navnet ‘Esther af Lohals’. Det var fra begyndelsen et rent sejlskib.

Martin Sørensen sejlede laster med træ og fik senere til opgave at udlægge telegrafkabler til for staten.

På den tid fik mange andre skibe i samme klasse motor, men Martin Sørensen værgede sig og først i 1922 blev Ester udstyret med en motor.

I 1938 solgte Martin Sørensen Esther og de efterfølgende år blev Esther solgt og ombygget flere gange og endte til sidst på udenlandske hænder. Men i 1976 købte ‘A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formål’ skibet for at gøre det til et museumsskib.

‘Esther’ var i mellemtiden blevet slettet fra skibsregistret, og navnet givet til et andet skib. Så istedet blev det døbt ‘Anna Møller af Svendborg’, navngivet efter skibsreder A.P. Møllers mor.

Et større restaureringsarbejde blev sat igang betalt af fonden, inden det i 1976 blev overdraget til Nationalmuseet og placeret i Nyhavn.

I de første år efter restaureringen blev skibet anvendt i undervisningen, hvor skoleelever kunne komme ud på en fiktiv rejse med skibet.

Siden 1997 har Anna Møller været sejlet og vedligeholdt af et skibslaug med en gruppe frivillige, der sommeren igennem deltager i forskellige sejladsarrangementer, så skibet holdes funktionsdygtigt og præsenteres rundt om i landet.

Anna Møller var i ugen op til Træskibsfestivalen på bedding i Holbæk Gl. Havn og derfor skulle hun sættes i vandet igen. Det blev gjort lørdag middag, hvor mange nysgerrige have taget opstilling for at se hende glide ud i vandet, klar til nye sejladser.

Fakta om Anna Møller:
Længde på skrog 20,08 m
Bredde, udvendig på klædning 5,66 m Dybgang 1,50 m
Bruttoregistertons 49,12
Nettoregistertons 37,99
Lasteevne 90 tons
Sejlareal 220 M2

Kan du ikke se slideshowet herover? – så klik her.

Leave a Reply