Galeasen Hjalm forsøgt stjålet

To unge mænd forsøgte i morges at stjæle skonnerten Hjalm. Foto: Færgepersonalet.


Galeasen Hjalm, som ligger i Holbæk havn, blev her til morgen forsøgt stjålet af to unge mænd.

En privatperson så skonnerten sejle og undrede sig over tidspunktet. Han ringede til skibets skipper og fortalte det skete.

En 18-årig mand ringede selv til politiet ved 6-tiden i morges og fortalte, at han sammen med en mand havde stjålet galeasen ‘Hjalm’ og at skibet sad fast i isen efter de var kommet ud af Holbæk Havn. De to mænd ville gerne reddes i land, for de havde for lidt tøj på og det var koldt på fjorden.

Politiet kørte til Holbæk Havn og betjente kunne se “Hjalm” ligge 200-300 meter uden for indsejlingne i den sejrende, som Orø-førgen bruger. Politiet kontaktede Orø-færgen for at advare om at Hjalm lå i færgens sejlrende.
Søværnets Operative Kommando blev tilkaldt og de to skonnert-tyve blev klokken 08.20 reddet ombord i redningshelikopteren, hvor politiet ventede og anholdt de to mænd.

Redningshelikopteren fløj til Roskilde lufthavn, hvorfra de anholdte, der er blev bragt til politistationen i Roskilde til sigtelse og afhøring vedr. uberettiget sejlads i ”Hjalm”. Rutinemæssigt har en læge udtaget en blodprøve af de to anholdte til nærmere undersøgelse for alkohol.

De to anholdte er henholdsvis 18 og 24 år gamle og begge fra Holbæk, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Hjalm tilbage i havnen
Holbæk-Orø færgens skipper kontaktede skibsreder Holger Prenum og fik tilladelse til at assistere med at få Hjalm i havn igen.

Hjalms skipper tog fra Rørvig til Holbæk, hvor Orøfærgen hentede ham og sejlede ham ud til hjalm hvor han blev sat af sammen med to Falcfolk fra Orø. Færgen knuste derefter isen, så Hjalm kunne sejle tilbage til havnen, hvor den nu har lagt til kaj.

Holbaekonline.dks medarbejder på Orø har talt med tidligere overfartsleder Torben Nielsen, som fortæller han han har mistanke om, at det måtte være en der havde indgående kendskab til Hjalm, siden han kunne manøvrere den ud af havnen.

Og lidt humoristisk kan Deres udsendte tilføje, at der ikke er nogen grund til at stjæle Hjalm for at sejle til Orø, for her til foråret er der beviljet flere færgeafgange for Orø-Holbæk Færgeoverfart

Hjalm er bygget i Assens i 1901 og betegnes som et “bevaringsværdigt skib” af Skibsbevaringsfonden.

Senest opdateret kl. 10.50

Denne artikel er publiceret den 23. januar 2013 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

2 kommentarer

Leave a Reply