Orø: Lad dem ha´ det

Ca 30 Orøborgere var til møde i går på Orø Kro. Venstres byrådsmedlemmer og borgerne stod langt fra hinanden. Det der skilte vandene var Orø forsamlingshus. Foto: Jesper von Staffeldt.


“Lad dem ha´det”, sagde Henrik Person på et møde i går på Orø Kro om bl.a. Orø forsamlingshus.

Det var Partiet Venstre, som holdt åbent møde for medlemmer og andre interesserede og blandt punkterne var “Orø Forsamlingshus fremtid”.

I panelet sad repræsentanter fra Venstres byråd, og til stede var også repræsentanter fra Orø forsamlingshus Bestyrelse.

Som tidligere omtalt her på Holbaekonline.dk, så er forsamlingshuset lukket og står uden forpagter.

Kommunen står stadig som ejer af forsamlingshuset, og vil stadig gerne sælge det til en forening for en krone. Men det kom frem på mødet, at kursen er strammet. Hvis en forening fremover skal drive forsamlingshuset, skal det ske på ikke kommerciel basis. Den måde man hidtil har kørt det på, har faktisk været ulovlig.

Selvom en forening køber forsamlingshuset af kommunen for en krone, vil der stadig være en del udgifter til bl.a. vedligehodlelse, varme og forsikringer. Derfor vil en forening skulle have en indtægt på mindst 120.000 – 150.000 kroner om året på udlejning af huset, for at det vil kunne løbe rundt. Som en af tilhørerne onsdag aften påpegede: “Det betyder at mindst 75 % af alle Orøborgere skal mindst en gang om året fejre sin fødselsdag, guldbryllup osv i forsamlingshuset. Det lyder ikke realistisk.”

Medlemmer af Venstre byrådsgruppe svarede på spørgsmål fra Orøborgere om forsamlingshusets fremtid eller mangel på samme. Foto: Jesper von Staffeldt.


Til det sagde Venstres gruppeformand Pernille Kruse Andersen:
– Jeg står fast , om jeg så ikke bliver genvalgt. Det har aldrig været lovligt på den måde forsamlingshuset har kørt på Orø, det er konkurrenceforvridende.

Og bakket op af Bjarne Kongsted var hendes holdning, at man kunne se på de andre forsamlingshuse i Holbæk, som godt kunne få det til at løbe rundt på den ene eller anden måde med bl.a. frivillig arbejdskraft.

Det fik Henrik Person og andre til at sige: Så lad dem ha´det, underforstået: Det er jo kommunens, de kan ikke bare lade det forfalde, det er jo dybt integreret med Elnebjergcenteret.

Men Pernille Kruse fastholdt, at så måtte kommunen jo sælge det på det frie marked. Det mente flere af de fremmødte nok blev svært, for som det blev påpeget så havde man bl.a. i mere end to år prøvet at sælge den gl. Brugs.

Standpunkterne var skarpt trukket op: Orøborgerne mente ikke man kunne sammenligne Orø forsamlingshus med forsamlingshuse på fastlandet, da man på grund af vandet havde et mindre opland, mens Venstres byrådsgruppe sagde man ikke ville gøre forskel på, om et forsamlingshus lå i Tuse eller på Orø. Og så kom man faktisk ikke videre. En løsning ligger nok ikke lige om hjørnet.

Færgebesparelserne består
Deres udsendte medarbejder på Orø spurgte om Holbækfærgens situation til næste budgetår; Ville man overveje at genindføre de sene afgange i weekenden i vinterhalvåret?, genindføre hverdagssejlads om lørdagen? og give pensionisterne deres rabat på bil-biletter tilbage).

Her var svaret meget kontant fra Pernille Kruse: “Vi vil ikke rulle nogle af de besparelser tilbage, det er økonomien ikke til”.

En godbid var der dog til de fremmødte Orøborgere: Politikerne lovede, at man ville se på om man ikke kunne gøre det lettere for de erhvervsdrivende at komme af med deres affald uden for genbrugspladsens normale åbningstid, samt at man ville kigge på parkeringsforholdene ved Orøfærgen ved Holbæk Havn.

Denne artikel er publiceret den 9. august 2012 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

7 kommentarer

 • Henrik Persson

  Og så ved vi også, hvad Venstres byrådsgruppe mener om Orø. Et medlem af gruppen sagde, at han på vejen havde set et skilt med teksten: “Vi sælger hele Orø”. Det fik ham til at sige: “Hvilken kommune vil ha’ Orø”! Vi er altså bare en underskudsforretning for Holbæk, som man hellere end gerne vil af med. Det er nu rart at vide, hvor vi har Venstres byrådsgruppe.

 • Hanne Duelund Larsen

  Så ville det da være rart at vide, hvad de ØVRIGE PARTIER i byrådet mener om Orø.

  Så hermed en opfordring til at holde partiets gruppemøde på Orø og efterfølgende indbyde borgerne til en snak om, hvorvidt Orø overhovedet er en del af kommunen, som betyder noget for politikerne.

  Det er vist ikke alle partiers politikere, som er bange for at sejle.

 • Måske kunne nogen af de “fremmede” få forsamlingshuset til, at køre med noget af deres mad!Kebab o.s.v.!!!

 • Birthe Snerle

  Det kan du ikke mene alvorligt,Marie!!!!

 • Er det bedre,det forfalder!!!! Prøv at GÅ forbi!!!!

 • Birthe Snerle

  Det er bare at have is i maven, så vi kan se hvad kommunen vil.Eller går jeg forbi hver dag,og ønsker at det kan forblive et Forsamlingshus.

 • jesper von staffeldt

  Helt dødt er forsamlingshuset dog ikke. 1.9 aholder Orø pensionistforening Bankospil i forsamlingshuset kl. 14.30

Leave a Reply