Nyvang besættes i weekenden

Denne artikel er publiceret den 4. maj 2012 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

I weekenden bliver Andelslandsbyen Nyvang besat af tyskerne. Foto: Rolf Larsen.

Andelslandsbyen Nyvang bliver i denne weekend besat af tyskerne i et totalteater om livet under besættelsen.

Et stort antal tyske soldater ankommer i tidstypiske køretøjer som lastbiler, kübelwagen, motorcykler og sågar en panservogn. Husene behænges med krigstidsplakater, der oprettes vejspærringer og flyverskjul, og overalt vil man opleve den særlige duft af tørvene, der brænder i kakkelovne og komfurer.

Ved ankomsten udstyres de besøgende med smør-, sukker- og kaffemærker, der er strengt nødvendige, for at købe smørrebrød, wienerbrød eller en tår kaffe. Og skulle man mangle, så må man opsøge sortbørshandleren og tiltuske sig yderligere rationeringsmærker.

På vejen tilbage til kaffebaren må man se sig for, for gaderne befærdes af køretøjer med gasgeneratorer og, for de der ikke har andre muligheder, biler med forspændte heste.

Billedet af krigstidens Danmark i landsbyen fuldendes, når de besøgende bærer kongemærker og avisdrengen sælger nyheder om krigens gang ude og hjemme. Alt dette er dog kun bagtæppet for en dramatisk historie inspireret af autentiske begivenheder fra besættelsen.

I år har Andelslandsbyen ladet sig inspirrere af begivenhederne på Strandgården syd for Jægerspris. Her boede Gunnar Løffler Marboe sammen med sin kone Katha og deres seks døtre. Gården, dens folk og hele nærmiljøet var aktive i kampen for frihed under besættelsen. Gunnar Marboe og hans familie sørgede for kost og logi til en række modstandsfolk og deres familier, militær‐ og politifolk, en engelsk pilot og til andre der havde behov for at ’gå under jorden’. På gården og i omegnen blev der oprettet og gemt våben- og benzinlagre. Gunnar Marboe og hans folk deltog i flere våbennedkastninger og sabotageaktioner.

I hovedhuset i Nyvang er der en udstilling om Strandgården.

Info:
Andelslandsbyen Nyvang besættes
Dato: Lørdag d. 5. maj og søndag d. 6. maj 2012 kl. 10.00 – 17.00
Sted: Andelslandsbyen Nyvang, Oldvejen 25, Holbæk

I videoen herunder kan du se nogle af de ting, som skete sidste år, da Andelslandsbyen havde et lignende arrangement.

Leave a Reply