Seniorer prøver kræfter med surfing

I går holdt Ældre Sagen i samarbejde med biblioteker i hele landet arrangementer for ældre med lidt eller slet ingen erfaringer med computere og internettet. I Holbæk fik byens seniorer også mulighed for ”muse-træning” og net-surfing.

I Holbæk Kommune blev arrangementet holdt tre steder, det ene sted var på Holbæk Bibliotek, hvor mange ældre havde taget imod tilbuddet og var mødt op. Her kunne de ældre udforske nettet på en sjov og tryg måde sammen med en bekendt med kendskab til nettet eller en it-underviser.

De ældre prøvede kræfter med øvelser og et træningsprogram tilpasset deres kendskab til computere. Træningsprogrammet hed ”musetræning”, hvor ældre uden kendskab til computere lærte alle de basale ting, for eksempel at bruge en mus. For ældre med mere computerkendskab var der mulighed for at surfe rundt på nettet via en digital skattejagt, hvor de skulle ind på hjemmesider som www.dmi.dk, www.sundhed.dk og www.skat.dk. Når de havde gennemført skattejagten, fik de et diplom og kunne deltage i konkurrencer, hvor de for eksempel kunne vinde en ”seniorsikker” computer eller en rejse.

Seniorer viser den digitale vej
Bibliotekarerne Hanne Gelting og Birgitte Haag Jespersen stod bag arrangementet på Holbæk Bibliotek, og de oplevede, at de ældre tog godt imod arrangementet og var meget engagerede.

Preben Jahnsen, som er næstformand for Ældre Sagen i Holbæk-Jernløse, var helt på linje med de to bibliotekarer:
– Jeg synes, at arrangementet er et godt initiativ. Det er også en god ting, at it-underviserne er lidt ældre mennesker, da det viser de ældre, at man sagtens kan blive dygtig til computere, selvom man er op i alderen.

Tilfreds surfer
Lena Kaufhold blev opmærksom på seniorsurf-dagen, da en annonce dumpede ind ad brevsprækken. Da hun ikke vidste så meget om computere, greb hun chancen for at blive mere it-sikker – så skal hun nemlig heller ikke altid spørge sine børn om råd.

Flere ældre skal på nettet
”Seniorsurf-dag” er et helt nyt, landsdækkende arrangement, som er skabt for at give de ældre blod på tanden til at udforske nettet mere. En undersøgelse fra Ældre Sagen viser, at 40 % af de ældre i Danmark aldrig har prøvet computere og nettet før, og da det er planen, at al information fra det offentlige skal være elektronisk fra 2015, har Ældre Sagen og bibliotekerne sat fokus på ældres it-kunnen.

Udover seniorsurf-dagen bliver der løbende holdt introkurser på biblioteket.

Ældre Sagen forsøger desuden at gentage succesen med et lignende arrangement næste år.

Denne artikel er publiceret den 8. oktober 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply