Kommunen undersøger forureningen af badevandet på Orø

Foto: Jepser Von Staffeldt.

Som Holbaekonline.dk allerede har skrevet tidligere, så er der konstateret forurening af badevandet på Orø.

Der er flere gange i løbet af sommeren konstateret forurening af badevandet ved Orø Den 12. august blev der nedlagt badeforbud, men nye vandprøver viser, at der kan bades igen. Nu starter detektivarbejdet med at finde forureningskilden.

Lørdag den 25. juni blev der slået alarm til Holbæk Kommune. Orø Camping observerede, at sort kloaklugtende væske løb ud af et drænrør og videre ud i fjorden. For at fjerne den kraftige kloaklugt på stranden valgte Falck og kommunens miljøvagt at spule drænrøret. Allerede dagen efter var den gal igen. Atter løb der ildelugtende væske ud af drænrøret.

Stranden ved Orø Camping er en af kommunens Blå Flag-strande, og vandkvaliteten måles en til to gange om ugen hele sommeren. Den 10. august viste målingen, at der var mange bakterier i vandet. Der var tale om tarmbakterier, som findes i afføring fra både mennesker og dyr. Kommunen nedlagde med det samme forbud mod at bade fra stranden. Kommunen vurderede, i samråd med embedslægen, at der kunne være en helbredsrisiko ved at bade. Nye prøver viste tre dage senere, at badevandet nu var rent igen.

Hvor kom forureningen fra?
I Holbæk Kommune undrer man sig over den pludselige og voldsomme forurening. De sidste mange års badevandsprøver viser ellers rigtigt godt badevand på stranden, og der burde ikke kunne komme kloakvand ud af drænrøret, forklarer afdelingsleder i Teknik og Miljø Niels Hermansen.

– Vi har tidligere hørt fra folk på Orø, at nogen har hældt spildevand fra tømte septiktanke direkte ned i drænbrønde. Det virker måske som en nem og billig løsning i første omgang, men det er noget miljøsvineri og usædvanligt hensynsløst over for de badende ved campingpladsen, siger Niels Hermansen.

Kommunen vil nu undersøge sagen nærmere, men målet er ikke at få ”synderen” straffet.

– Det vigtigste er at finde forureningskilden, så vi kan forhindre, at det sker igen, slutter Niels Hermansen.

Denne artikel er publiceret den 22. august 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply