Web-TV: Byvandring i Holbæk 3. del

Jens Dinsen forstår som få, virkelig at fange sit publikums interesse. Foto: Jesper von Staffeldt.


Kom med på 3. del af byvandringen i Holbæk med Jens Dinsen.

I denne video tager tidligere stadsingeniør Jens Dinsen os bl.a. hen til Holbæk apotek, et brændevinsbrænderi på hjørnet af Nygade og Ahlgade og til en gl. købmandsgård. Jens Dinsen betegner apoteket som den smukkeste bygning i Ahlgade og heri kan man næppe blive uenig med ham.

Apoteket var i 1700 & 1800 tallet noget af en blandet landhandel, her blev bl.a. solgt tørret enhjørning (fabeldyr) og krokodille, igler og god rødvin. Og så drev man også en beværtning – Synd man ikke har bibeholdt dette, så kunne man få ventetiden til at gå med noget fornuftigt! (JvS).

Omkring 1900 blev apotekerne mere videnskabeligt orienteret, og mange var små kemiske virksomheder, som selv fremstillede piller, salver og anden medicin. Det standsede man desværre med for 30-40 år siden, og i dag er apoteker blot et sted hvor man udleverer medicin, giver gode råd og ellers sælger mere eller mindre overflødige ting i bedste Matas-stil.

PS! Hvis man vil se hvordan et apotek fungerede før man opgav selv at fremstille medicin , så besøg Rudkøbing apotek. Her har man bibeholdt ”Det gl. apotek” som museum, et apotek som har forbindelse til den berømte danske fysiker HC Ørsted, idet dennes far var apoteker her.

Se alle videoerne her: Web-TV: På byvandring i Holbæk.

Denne artikel er publiceret den 7. juli 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply