Kontroversiel læge hyret til Sundhedsdagen

Den kontroversielle og stærkt kritiserede professor Arne Astrup er hyret til debatpanelet til Sundhedsdagen.Foto: OPUS, LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet, KU

I morgen er den omstridte professor og læge Arne Astrup hyret til at holde et oplæg og deltage i et diskussionspanel i forbindelse med sundhedsdagen på Ahlgade i Holbæk.

Arne Astrup er leder af Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet og ved siden af er han blandt andet tilknyttet bladet Ude og Hjemme som slankeekspert.

Men Arne Astrup er flere gange blevet kritiseret for at blande privatøkonomiske interesser sammen med sit arbejde som slankeekspert og offentlig forsker, ligesom han også er blevet kritiseret for, at modtage betaling fra producenter af mindre sunde varer, som han derefter har omtalt rosende.

Solgte farlig slankepille
Arne Astrup opfandt slankepillen Letigen. Men pillen viste sig at være farlig og gjorde brugere endog meget syge. Da balladen brød ud i 2002 havde Arne Astrup for længst solgt sin opfindelse til medicinalfirmaet Nycomed.

Letigen blev dengang taget af markedet, ifølge Lægemiddelstyrelsen på grund af mistanke om alvorlige hjerte-kredsløbsbivirkninger hos yngre kvinder. Blandt de ramte var, ifølge Patientforsikringen, en dengang 39-årig kvinde, som i marts 1998 var begyndt på behandling med Letigen. Efter et år stoppede hun med at tage pillen og i august 1999 blev hun indlagt på hospitalet. Efter flere undersøgelser blev der konstateret betændelse i hjernens karvægge. Patientforsikringen vurderede dengang, at den betændelsen med overvejende sandsynlighed var en følge af behandlingen med Letigen.

Ejede aktier og roste firma
I 2009 kom Arne Astrup i modvind fordi han som universitetsansat forsker roste firmaet NeuroSearch og kaldte firmaets slankeprodukter for en verdenssensation. Det skete samtidig med at han ejede aktier i firmaet.

Ifølge Politiken havde Arne Astrup også modtaget 210.000 kroner i honorar fra firmaet for at udvikle og teste slankepillen Tesofensine.

Det mente socialdemokraternes daværende sundhedsordfører Jens Peter Vernersen var et problem:

– Det er et problem, hvis borgerne og patienterne ikke ved, hvad der ligger bag, når en læge anbefaler det ene eller andet medicin. Det bliver særligt problematisk med en læge som Arne Astrup, der er højt profileret med en særlig X-factor. Derfor har mange rigtig stor tillid til ham. Det sagde han dengang til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Arne Astrups chef, Dekan Per Holten-Andersen fra Det Biovidenskabelige Fakultet frikendte dengang Arne Astrup:

– Det har aldrig været en hemmelighed, at Astrup har aktier i NeuroSearch, og han har oplyst om sine aktier til alle relevante myndigheder, sagde han dengang til Ritzau.

Fik kritik for slankepulver
I 2003 måtte han under stor mediebevågenhed afhænde sit slankeprodukt Speasy.

Slankepulveret var udviklet af Arne Astrup og markedsført i samarbejde med lægen Jan Renneberg fra firmaet NutriCare A/S. Men netop sammenblandingen med de økonomiske interesser og hans arbejde som slanke-ekspert, formand for Ernæringsrådet og offentligt ansat forsker førte til massiv kritik og mange avisartikler.

– Den massive kritik af, at en offentlig ansat forsker har økonomiske interesser i et præparat på markedet, har oversteget mine værste fantasier, og den er blevet en belastning for mine medarbejdere og familie, sagde Arne Astrup dengang til nyhedsbureauet Ritzau.

Blev betalt for at skrive om sukkers betydning for god ernæring
Arne Astrup modtog i 1990’erne og starten af 2000-tallet i alt 55.000 kroner fra Danisco som dengang producerede sukker. Pengene fik han primært for at skrive diverse artikler og pjecer om sukkers betydning for god ernæring.

Det fik i 2003 de fem daværende sundhedsordførere fra partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Konservative og Kristeligt Folkeparti til at kritisere Arne Astrup. Det gjorde de sammen med en række læger og andre fagpersoner i en fælles udtalelse, hvori de gjorde Arne Astrup ansvarlig for, at hans vildledning om sukker har haft konsekvenser i form af overvægt.

– Det er yderst foruroligende, at Folketingets sundhedsordførere har overtaget domstolenes rolle. Retspolitisk er det en helt ny og interessant udvikling, sagde Arne Astrup dengang til Ritzau om kritikken.

Øl feder ikke
I efteråret 2002 var Astrup ude med et kontroversielt buskab: Øl feder ikke!

Budskabet blev til på baggrund af et forskningsprojekt, som var finansieret af Bryggeriforeningen.

Det fik fedme-ekspert, læge og lektor i folkesundhed ved Københavns Universitet Birgit Petersson til at udtale kritik i Ekstra Bladet:

– Astrup laver ofte fordrejninger i sin forskning. Han bruger nogle specifikke kilder og udelader andre. Men han har adgang til de store pengepunge, og derfor får han også stor magt og gennemslagskraft.

Får betaling for at deltage i debatpanel
I morgen deltager Arne Astrup i et panel bestående af Holbæks Borgmester Søren Kjærsgaard, tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen og børnelæge Jens-Christian Holm.

Hverken borgmesteren, børnelægen eller den tidligere chefpolitiinspektør får, ifølge Holbaekonline.dks oplysninger betaling for at sidde med. Kun Arne Astrup skal have betaling for at deltage.

Læs også: Om Arne Astrup: Vi kunne ikke få fat i andre

Denne artikel er publiceret den 17. juni 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

En kommentar

  • jesper von staffeldt

    Holbaekonline.dk har bedt borgmester
    Søren Kjærsgaard, Carsten Andersen (V) og
    Louise de Richelieu ( SF) kommentere, at Arne Astrup får et honorar for at deltage, der svarer til halvdelen af det tilskud kommunen giver i støtte til arrangementet. Vi venter deres svar

Leave a Reply