20. april 2024

Holbæk skulle rammes med atomvåben, hvis 3. verdenskrig var brud ud og atomvåben blev taget i brug.

Holbæk skulle rammes med atomvåben, hvis 3. verdenskrig var brud ud og atomvåben blev taget i brug.

Et atombombehelvede skulle ramme Holbæk og byens borgere, hvis 3. verdenskrig var brudt ud. Det viser polske angrebsplaner fra den kolde krig, som er blevet frigivet.

Ifølge Ekstrabladet.dk som har set dokumenter fra den polske efterretningstjeneste om planerne, var Holbæk en af de danske byer, som den østeuropæiske militæralliance Warzawapagten, havde planlagt at angribe med strategiske atomvåben.

Bombningen af danske byer, lufthavne og militærdepoter skulle komme før en egentlig invasion med landtropper. Det var Polen, der havde hovedansvaret for invasionen af Danmark.

Honest John
Raket Honest John var blandt de våben som Sjællandske Artilleri Regiment fra Holbæk Kaserne have til rådighed. Den kunne i teorien udstyres med nuklearladning eller gas. I Danmark blev den levet med sprængstof. Rækkevidden er ca. 35 km. Foto: Forsvarsgalleriet.

Sammen med Koldkrigsmuseet Langelandsfortet og Rigsarkivet er koldkrigsforsker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet ved at kulegrave de polske invasionsplaner. Han siger til Ekstrabladet.dk:

– Atomvåben er en fuldstændig integreret del af den her plan, og forklarer, at nogle af atombomberne var store og skulle forvolde omfattende skade, mens andre var mindre og skulle bruges mere taktisk.

At Holbæk blev udpeget som mål for atomvåben hænger højst sandynligt sammen med, at byen rummede en artilleri- og infanterikaserne. I 1980 medførte forsvarsforliget, at kasernen blev nedlagt.
Den kolde krig sluttede delvist med Berlinmurens fald 9. november 1989 og endeligt med Sovjetunionens sammenbrud og endelige opløsning 26. december 1991.

Soldater fra 32. Artilleriafdeling ved Sjællandske Artilleriregiment i Holbæk med 155 mm kanon M52 – af amerikanerne kaldet “Long Tom”. Var i brug frem til den kolde krigs afslutning. Maksimal rækkevidde var ca 23 km. Billedet er fra ca. 1960. Foto: Forsvarsgalleriet.