Slut med lokal ølbrygning på Orø?

Foto: Jesper von Staffeldt


I mere end et år har Orøborgere og turister kunne nyde godt øl “Made on Orø”, men det kan være slut nu.

Der var tale om øl, hvor der ikke bare var påsat en etikette med Orø øl, men som rent faktisk var brygget fra grunden på Isefjordens Perle.

Øens gamle turistkontor har dannet rammen om både bryggeri og udskænkningssted, der hurtigt blev populært blandt øens turister i sommervarmen. Vi skrev om Orø Bryghus i september sidste år, og om hvordan man var løbet tør for øl i løbet af sommeren, men at rygtet om det gode håndbryggede øl var nået vidt omkring. Der var sågar turister som overfor Deres udsendte medarbejder hævdede, at det var hovedårsagen til de besøgte øen. Det kan lyde en smule overdrevent, men det kan være de har ret, for da min bedre halvdel og jeg var på sommerferie sidste år ved Skivekanten, ville jeg absolut besøge Fuur, som er en ø i Limfjorden. Måske vil nogle af vore læsere tro det var for at se de smukke og særprægede molers-skrænter, men svaret er mere jordnært: Det var Fuur Bryghus, som var magneten, et bryghus som laver en helt fantastisk øl på 12 %. Den ville jeg smage u-pasteuriseret fra fad, og da det blev til mere end et glas, overlod jeg sjovt nok rattet til min bedre halvdel. Vi skal igen i år på ferie samme sted, og jeg tror nok vore læsere gætter hvorfor – og det kan jo være, at jeg denne gang får tid til også at se molers-skrænterne på Fuur.

Men tilbage til Orø og øens lokale bryghus, der har lavet fantastisk god øl. For det ser ud til, at det nu er slut med lokalt brygget øl. Det er blot et par måneder siden, at virksomheden modtog Iværksætterprisen 2018, som blev uddelt af Junior Chamber Holbæk, Holbæk Erhvervsforum og Sjællandske Medier, men trods den store succes for det lille bryggeri, så ser det desværre ud til, at det kan ende i en konkurs.

Noget for de lokale turistaktører?
Hvis der fortsat skal brygges øl på Orø, vil det nok kræve, at andre tager handsken op. Man kunne forestille sig, at de lokale turistaktører, f.eks. spisestederne, kunne lægge konkurrencementaliteten lidt på hylden og for en gangs skyld indgå i et smarbejde om, at drive bryggeriet til fælles glæde for både dem selv, turister og øboere.

Nu er der kommet et frisk pust til øen fra Roskilde, nemlig Michael Kausted plus familie, som har købt både kro og Østre færge. Holbaekonline.dk har spurgt om han kunne tænke sig at købe Orø Bryghus, og her var svaret:

– Jeg synes det er alletiders ide at brygge øl på Orø, en tanke om at købe bryggeriet, har strejfet mig. Men dels er gælden pt. for stor, og dels ved jeg ikke meget om ølbrygning. Men kunne jeg finde en partner som vil stå for det praktiske, er jeg ikke afvisende på længere sigt.

Så måske, er der alligevel en chance for, at der også brygges øl på Orø i fremtiden.

Foto: Jesper von Staffeldt

Foto: Jesper von Staffeldt

Skriv et svar