Selv i Holbæk Kommune kan fornuften sejre

I fire år var Stakladen centrum for Orø Midsommerdage – men i år sagde kommunen nej. Foto: Jesper von Staffeldt.


Ordene, “Selv i Holbæk Kommune kan fornuften sejre” er ikke Deres udsendte medarbejders på Orøs, men faldt under et interview med Simon Bordal Hansen, som foruden at være redaktør af det meget læste og velskrevne blad Orønyt, også har mere end en finger med i arrangementet Orø Midsommerdage Festival, og desuden er meget aktiv i kulturlivet på Isefjordens Perle.

Baggrunden for hans ord, kommer her:

I fire år har Orø midsommerdage afholdt en sommerfestival i Stakladen på Hestebedgård i Orø Bymidte. Da bygningen består af træ med en “normalindgang” og en skydedør på et par meters bredde ud til det fri, har man i gennem 4 år skrevet til kommunen og gjort opmærksom på arrangementet.

Simon Bordal Hansen. Foto: Jesper von Staffeldt.

– I fire år hørte man ikke noget fra kommunen, men det gjorde man i år. Nu havde den vendt på en tallerken, og svaret var et klart nej, og nej´et blev begrundet med brandregler, flugtveje og alt muligt andet, man kunne finde på, hvis man nu vil være firkantet, fortæller Simon Bordal Hansen til Holbaekonline.dk

På spørgsmålet om, hvad der efter hans mening kunne være skyld i denne tallerkenvending, svarer han:

– Efter min opfattelse tænkte den ansatte i Byggesagskontoret nok mere på sin anden rolle, nemlig som ansat også ved Vestsjællands Brandvæsen. Hun virkede meget lukket overfor argumenter fra Hestebedgårds og vores side. Afgørelsen fra kommunen blev meget firkantet med mange paragraffer.

– Man kan derfor undre sig over at kommunen i fire år ikke har reageret på ansøgningerne fra Orø, men da man så endelig reagerer i år er det et skarpt nej, som tidligere nævnt meget firkantet med henvisning til mange paragraffer, siger Simon Bordal Hansen.

Forsamlingshuset trådte til
Med et kommunalt nej til at benytte Stakladen, var gode råd dyre. Arrangøren af Orø Midsommerdage stod med en masse aftaler med musikere, hjælpere m.fl. Men altså uden et sted at være. Heldigvis ville Orø Forsamlingshus gerne stille lokaler til rådighed.

Men helt det samme blev det ikke. Dels er lokalerne mindre, dels er omgivelserne ikke de samme, for i Stakladen er forholdende således, at mens man kan have 100 som sidder og lytter indendørs, så kan der gennem den åbne skydedør ud til fri ses måske 150 mennesker, som lytter med og samtidig nyder deres medbragte madkurve.

– Det giver atmosfære, siger Simoen Bordal Hansen, som direkte adspurgt fortæller, at omsætningen i festivalens café var 25% lavere end ellers og, at det hænger sammen med tabet af den specielle hyggelige atmosfære der er i og ved Stakladen på Hestebedgaard.

Kommunal kovending
Men som et mirakel sendt fra himlen eller mere jordnært, fra Holbæk Kommune, modtog Simon Bordal Hansen under en intimkoncert en besked fra en af midsommerfestivalens medarbejdere om at kommunen – atter- har foretaget en 180 graders kovending.

Under forudsætning at bl.a. skydeporten i stakladen skal åbnes på en anden måde end nu og at der bliver bedre skiltning af flugtveje, kan Stakladen godkendes som forsamlingslokale op til 150 personer.

Hverken Simon Hansen eller Holbaekonline.dk vil kaste sig ud i gætterier om denne kommunale kovending, men vi kan da oplyse at øens beboerforening har taget sig af den politiske del af sagen. Samtidig har forløbet og kommunens pludselige afgørelse været sendt til Statsforvaltningen. Hvad Statsforvaltningen evt. har sagt til kommunen ved vi ikke.

Snip snap snude, nu er denne sag forhåbentlig ude, og forhåbentlig ses vi til Orø Midsommerdsage i Stakladen i 2019.

2 kommentarer

  • Avatar Hanne Duelund Larsen

    Fornuftens sejr ?

    Det er det vist ikke – men åbenbart en eller anden “storebror” som har givet kommunen klar besked 🙂

  • Avatar Simon Bordal

    Man må jo altid tro på det bedste…

Skriv et svar