Orødagen er i fuld gang – men kan man forlænge turistsæsonen?

Der var mange med “trækfærgen” allerede lørdag formiddag. Foto: Jesper von Staffeldt.
Igen i år tegner Orødagen til at blive en succes – og det rejser spørgsmålet, om turistsæsonen ikke kan forlænges.

Vejret i dag (og hele den forgående måned) kan vel næppe blive bedre, måske er der endog flere som synes Vorherre burde skrue en smule ned for temperaturen. Og godt vejr er turistvejr.

En medarbejder fra Holbaekonline var med ombord på Østre Færge, som sejler mellem Hammer Bakke og Orø, og allerede ved 10 tiden om formiddagen var der mange med. Ligesom ved den anden Orøfærge sejlede både cyklister og gående gratis med færgen, og som noget nyt var det samme gældende for bilisterne på trækfærgen, som den jo hedder i folkemunde. Og det kom overraskende for flere bilister, som ville købe biletter til bilen.

Her kan man spørge sig selv, om ikke arrangørerne af Orødagen måske skulle tænke lidt mere på hvordan man får budskabet om Ø-dagen ud til et større publikum. Og et budskab om, at det også er værd at besøge Orø uden for højsæsonen i skolernes sommerferie. Det gælder ikke mindst de mange turistaktører som først åbner op i skolernes sommerferie. Sidste år var vejret i højsæsonen ikke værd at skrive hjem om, mens vejret her i maj måned ikke kunne være bedre. På en ø som Orø, hvor turisterne er vigtige for indtjeningen, så nytter det ikke noget, at næsten alle turistaktører kun vil have en bid af kagen i skolesommerferien, og så jamrer over at det kan man ikke leve af. Man skulle måske overveje at strække sæsonen ud i begge ender. Det lægger man jo også op til fra regeringens side idet man giver tilskud til at sætte priserne ned på færgerne til de mindre øer i den såkaldte skuldersæson.

Men Orø-dagen ser ud til at blive en succes, der har i hvert fald været mange med færgerne.

5 thoughts on “Orødagen er i fuld gang – men kan man forlænge turistsæsonen?

 1. Ja det var en populær dag, jeg selv sejlede, som afløserskipper på færgen til Holbæk, det har jeg som gammel pensionist, gjort i 10 år, når de manglede en afløser til det faste hold.
  Vi startede søndag morgen 0710, altså en afgang før normalt. Ingen passagere fra Orø og kun 4 passagere fra Holbæk. Til gengæld var der fuldt hus de næste tre afgange fra Holbæk, i en sådan grad, at der var totalt kaos på kajen. Hver gang var der flere passagere end de 98, vi måtte have med, så det var mit ubehagelige job at afvise folk når vi havde fuldt læs.
  Det kunne have været ønskeligt, om vedkommende, der har arrangeret disse gratis ture, også var mødt op og fordelt folk, efter dem der kom først, her måtte jeg og styrmanden, hvergang, stå for en verbal haglbyge fra dem der ikke kom med, fordi nogen havde maset sig først i køen, vi havde ikke en chance for at stille folk i kø.
  I dagens udgave af det maritime fagblad SØFART, er der på forsiden et billede af Orø færgen og det ene af de faste hold, det er gamle erfarne færgefolk. Her refereres til en organisation, som skal prøve at koordinere de forskellige øfærgers behov. Man er åbenbart kommet frem til at det er gamle sure mænd der sejler med de kommunale færger og at de nu trænger til et kursus i venlighed?!!. Hvad med lidt mere synlighed fra ansvarlige personer, til eksembel til ovenstående event. Når færgefolk bliver korte for hovedet, er det som regel på grund af urimeligheder, begrundet i brok eller anden efterladenhed, fra diverse aktører involveret i den enkelte rejse, de fleste færgefolk jeg kender, tager den slags med stoisk ro, men der er grænser for hvad vi vil acceptere.

 2. Dejligt med dit indlæg 🙂

  Desværre er der mange utilpassede mennesker som overfører deres egne frustrationer til netop de personer, som ikke har en kina-mands chance for at ændre på tingene. Det sker f.eks. også i supermarkeder etc.

  Vi som er glade for vor gode og rare overfart dagligt mellem øen og fastlandet siger tak for, at vi fik din fortælling om Orø-dagen 🙂 🙂

 3. Jeg rejste med færgen til Orø i søndags og under mig over at den var så beskidt indvendig, særlig når det var første tur med folk.

  Det virker som om det er flere dage siden, man sidst havde gjort rent.

  Jeg ikke være på denne ø i over 20 år, så i søndags var derfor eb kærkommen chance til se øen igen. Det var dog spild af tid.

  Jeg læst at der var en gård cafe der solgte kager, jeg gik hen mod dette sted kun for at opdage at de først åbende kl 11.

  Det første man gøre er i det mindste at holde åben når der er mange folk på øen, særlig i sommeren.

 4. Herre Gud Da 🙂

  Når du om 20 år igen forsøger at forlade dit sikkert meget propre hjem for et besøg på Orø, så bør du helt bestemt kontakte Holbæk Kommune på forhånd, således at de kan få gjort hovedrent på færgen før du betræder den – bare et godt råd 🙂

 5. Tror aldrig jeg kommer der mere. Men fik da taget nogle foto på deres kirkegård og nogle håndværker tilbud

Skriv et svar